In dit artikel

Gazononderhoud

Maaien

Door regelmatig te maaien wordt het gazon voller. Wat is de juiste techniek bij het maaien: weinig en vaak is beter dan alles ineens. Maai elke keer in een andere richting, met een ander patroon. Zo word gras niet telkens in dezelfde richting geduwd. Hou bij het maaien de volgende stelregel aan de grasstengel inkorten met ongeveer de helft tot tweederde. Minimaal hoogte van gras moet ongeveer 4 cm zijn. Door het gras niet te kort te maaien kan het nog schaduw werpen waardoor onkruid minder kans heeft om te ontkiemen. Verder is het aan te raden om gras in de zomer wat langer te laten zodat het beter bestand is tegen drogere perioden.

Verticuteren gras

Onkruid wieden

Met de juiste technieken en doorzettingsvermogen wint u de strijd tegen onkruid in het gazon. Het meeste onkruid kan met de hand worden verwijderd. Onkruid wat kleiner is zoals ereprijs en witte klaver moet verwijderd worden met een verticuteermachine. Dit moet vaak gebeuren om de groei van het onkruid te verstoren. Paardenbloemen en Madeliefjes moeten verwijderd worden met een onkruidsteker. Belangrijk is om ook zoveel als mogelijk de wortel van het onkruid mee te nemen. Zo voorkomt u dat het onkruid terugkomt. Als dit alles toch niet lukt is een laatste redmiddel een onkruidverdelger. En wanneer er meer onkruid dan gras in uw gazon zit, dan zit er maar 1 ding op uw gazon afgraven met de bovenste grondlaag en deze opnieuw bedekken met graszoden.

Verticuteren en beluchten

Om te kunnen groeien heeft gras lucht nodig. Omdat de grond onder een gazon vaak onvoldoende zand bevat, waardoor de wortels van het gras te weinig zuurstof krijgen, en de groei belemmeren is het aan te raden om het gras te beluchten. Met een spitvork kunt u gaten in het gazon aanbrengen en deze met grof zand vullen. Hierdoor stroomt het water gemakkelijk van het oppervlakte weg en krijgen de wortels voldoende zuurstof. Dode wortels en ander afval verwijderen doet u door te verticuteren. Door te verticuteren krijgt het onderste deel van het gras meer lucht en groeien de stelen beter.

Gazon bemesten

Bemesten

Door dat het gras wordt gemaaid verdwijnen de voedingsmiddelen uit het gras. Voor maximale groei moeten het tekort van voedingsmiddelen weer worden aangevuld. Bij de start van het voorjaar moet het gazon om de vierweken worden bemest met stikstof, kalium en fosfor.

Besproeien 

Wanneer een gazon een blauwgrijze kleur krijgt en de oude graspieten beginnen op te krullen, is dit een teken dat het gazon een tekort aan water heeft. Als u net een nieuw gazon heeft aangelegd is het verstandig om één keer per dag te besproeien. Zo kunnen de zaden goed kiemen en kan er een stevig wortelsyteem ontstaan.

Het besproeien van uw gazon is tegenwoordig heel eenvoudig met automatische beregenings systemen van GARDENA. 

Leaf5Leaf6