In dit artikel

Jouw tuin bemesten in de winter

Het is een misverstand dat het voorjaar de beste tijd is om de tuin te bemesten. Juist nu, in de winter, kan de tuin wel een extra steuntje in de rug gebruiken.

ย 

De tips van Henri over het bemesten in de winter

  • De gouden tip? Gebruik compost. Goede compost is gezeefd en goed op temperatuur gebracht, zodat er geen onkruidzaden meer in zitten. Een ideaal hulpmiddel om tussen november en april in de tuin te strooien. Pure groeistof!
  • Je kunt bladeren in de winter (deels) laten liggen. Dit is goed voor de biodiversiteit en is in feite een natuurlijke vorm van bemesting.
  • Chemische meststoffen werken goed, maar hebben het nadeel dat ze een hoger zoutgehalte hebben. Hierdoor kunnen het bodemleven en de wortels van planten aangetast worden.
  • Samengestelde meststoffen bevatten meerder voedingsstoffen zoals Stikstof (N), Fosfaat (F), Kalium (K), Magnesium (Mg) en sporenelementen. Elke voedingsstof heeft zijn eigen specifieke werking.
  • (An)organische meststoffen bevatten naast de meststoffen ook een hoog gehalte aan organische stoffen zoals beender, bloed- en vedermeel. Daarnaast kunnen ze verrijkt zijn met restplantstromen en goede bacteriรซn.
  • Let op de samenstelling van de meststoffen: het percentage stikstof, magnesium, fosfaat, kalium et cetera bepaalt de specifieke werking van de meststof รฉn het tijdstip (voorjaar of winter) dat de meststof het beste gebruikt kan worden. Zo kun je in het najaar en de vroege winter bijvoorbeeld een meststof met een hoog kaliumgehalte strooien. Dit zorgt onder andere voor een goede cel-spanning en het beter afharden van het gewas. Het gazon komt zo mooier de winter door.
  • Het najaar en de winter is de goede tijd om kalk te strooien. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad (Ph) in balans blijft en dat meststoffen beter worden opgenomen in de zomerperiode. Kalk heeft een indirecte werking tegen mosvorming in het gazon.

ย 

Meer tips?

Wil je meer tips om jouw tuin goed te bemesten in de winter? Check de video van hovenier Henri Jansen.

YouTube video

Leaf5Leaf6