In dit artikel

Bij het maken van een tuinplan spelen verschillende factoren een rol. De zonnestand bijvoorbeeld, maar ook de bodemgesteldheid. Beide factoren hebben ook invloed op de vochthuishouding in een tuin. Een tuindeel dat volop zonlicht krijgt droogt uiteraard eerder uit dan een beschaduwde plek en humusarme zandgrond droogt weer veel sneller uit dan bijvoorbeeld klei. Al die factoren zijn overigens niet per definitie allesbepalend, veel hangt van de plantkeuze af. Zo houdt de ene plant van zon en de andere van schaduw en groeit de ene het beste op vochtige grond terwijl de andere droogte prefereert. Op zich geen problemen dus, met een beetje plantenkennis zijn de meeste tuinproblemen al eenvoudig te voorkomen.

Overigens speelt bij de vochthuishouding in de tuin ook de mulchlaag een essentiële rol. Verdamping vanuit de bodem is vaak een kostbaar verlies dat echter eenvoudig is te beïnvloeden door de aanleg van een dikke laag compost, boomschors, houtsnippers, lavagruis of iets anders natuurlijks dat luchtig van samenstelling is.

Toch kunnen onder extreme omstandigheden – bijvoorbeeld bij beplanting onder bomen, bij niveauverschillen of op extreem arme grond – extra aanpassingen nodig zijn om de vochthuishouding op peil te houden. Een tuinplan maken betekent dan bijna vanzelfsprekend ook het maken van een irrigatieplan. Om planten en gazon tijdens droge periodes zo groen en gezond mogelijk te houden, is een juiste besproeiing absoluut noodzakelijk!

GARDENA heeft zich onder andere ontfermt over de problemen tijdens (te) droge periodes. Op hun website valt te lezen over inspirerend tuinieren en daarvoor is het bedrijf zeker een goede partner. Alleen al binnen de mogelijkheden wat betreft beregening laat de site legio oplossingen zien. Gardena heeft goed in de gaten dat de tuin voor iedereen een plek is om te ontspannen en te genieten, niet om te ploeteren!

Het besproeien van planten kan gericht met de hand met een broes of spuitpistool. Of met een mobiele sproeier wat met name handig is voor gazons. En ontbreekt het u simpelweg aan tijd? Kies dan voor comfortabele manieren om uw gazon, moes- en siertuin te besproeien. GARDENA biedt een breed scala besproeiingssystemen, zoals het Sprinklersysteem of Micro-Drip-Systeem. Door een besproeiingscomputer aan te sluiten, werken de systemen zelfs geheel automatisch. Terwijl u lekker relaxt tijdens de vakantie, worden ook uw planten prima verzorgd.

Leaf5Leaf6