In dit artikel

Waarom een gazon? De meeste mensen met kleine kinderen kiezen ervoor omdat die er heerlijk op kunnen spelen. Gazon is zacht en wie valt, valt zacht. Toch is de eerste tip altijd om voorzichtig met een gazon om te gaan. Een gazon bestaat nu eenmaal uit een enorm aantal kleine grasplanten en die zijn kwetsbaar wanneer er continu op geravot wordt. Een belangrijk aandachtspunt!

Schade aan een gazon herstellen is mogelijk maar vraagt discipline. Als eerste is er altijd de opmerking om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan door het gazon in topconditie te houden door regelmatig te maaien, te verticuteren, te bemesten en – indien nodig – te irrigeren. Hoe sterker de grasplanten, hoe minder kans op schade. Is er schade opgetreden, bijvoorbeeld op plekken die te regelmatig werden bespeeld, dan is er serieus herstel nodig. Lichtjes de bovenlaag verrijken met voedzame tuingrond en bijzaaien is dan de oplossing. Hoeken van een gazon die steeds worden belopen, slijten het snelst. Een subtiel randje van houten paaltjes kan deze schade voorkomen.

Vormgeving

Los van de gebruikswaarde speelt een gazon zeker ook een rol bij het vormgeven van een tuin. Een gazon betekent ruimte, adem, openheid, en dat is iets dat in vrijwel elke tuin gewenst is. Een gazon laat een aansluitende border, een boom, een pergola of een vijver beter uitkomen. Vergelijk het met een kale wand in de huiskamer waartegen een mooi schilderij komt. Zonder kale wand komt zo’n schilderij veel minder mooi uit. Een gazon zorgt voor een ruimtelijk gevoel, misschien welk de belangrijkste reden om tot de aanleg van zo’n gazon over te gaan. Daarom verdient elke tuin een gazon, hoe klein die tuin ook is.

Blijkt uiteindelijk dat zo’n gazon echt heel klein wordt dan kan eventueel gekozen worden voor andere planten als gras om een tapijt te maken. Denk aan planten als loopkamille, stekelnoot en kruiptijm. Planten die een paar voetstappen per week tolereren en waarbij maaien niet nodig is.

Kunstgras

De makers van kunstgras hebben de afgelopen tien tot vijftien jaar niet stil gezeten. Kunstgras is van een product waarvoor iedereen zijn neus ophaalde, geworden tot een product wat een plaats in de tuin verdient. De nieuwste ‘selecties’ van kunstgras zijn bijna niet meer van echt gazon te onderscheiden.

Perfect Gazon

Het is voor velen misschien nog een hoge drempel maar probeer die over te gaan en laat je verrassen door de mogelijkheden en de effecten met een gazon van kunststof.
Het perfecte gazon, voor velen een moeilijk te realiseren droom…

Onkruid in het gras

Onkruid en mollen zijn de grootste belagers van een ‘biljartlaken-gazon’.

Molshopen in het gazon

Met onkruid valt te leven omdat het effect van een groen tapijt bij voldoende maaien, behouden blijft. Het mollenprobleem is wat lastiger…

Leaf5Leaf6