In dit artikel

De tips van Henri over het onderhouden van jouw gazon!

  • Zorg ervoor dat de toplaag van het gazon wordt belucht. Dit kun je doen met een speciaal gazon beluchtingsapparaat. Zo ontstaat een betere luchthuishouding.
  • Geen beluchtingsapparaat? Het gazon kun je ook eenvoudig beluchten met een riek.
  • Prik met de riek gaatjes in de grond. Doe dit vooral op plekken waar het gras wat kaler en slechter is.
  • Grote pollen onkruid kun je eenvoudig met een mesje uit de grasmat halen.
  • De volgende stap is het gras verticuteren. Dat doe je vooral als er sprake is van mos- of viltvorming. Doe dit vooral niet te vroeg in het jaar. De grond is dan nog koud en het gras heeft dan meer moeite met herstel.
  • Je kunt een draadhark gebruiken om overtollige rommel zoals oud gras en ook mos uit het gras te harken. Krab de kale plekken goed los.
  • Nu is het tijd om de kale plekken in te zaaien met gras. Strooi eerst wat tuinaarde op de plek en verdeel en egaliseer dit. Zaai daarna het gras op de plek en hark het zachtjes in. Gebruik geen zakken met bemeste tuinaarde! Dit lijkt goed, maar dit bevat vaak zuurdere turf wat juist averechts werkt.
  • De laatste stap is het bemesten van het gras. De beste keuze is een organische meststof. Let hierbij vooral op de juiste samenstelling van de meststoffen.

Tip
Organische meststof is een goede keuze als je het gazon wil verbeteren. Henri Jansen legt in deze video uit waar je op moet letten als je een meststof gaat kopen.

Bekijk het resultaat

Zien hoe Henri Jansen aan de slag gaan met het verbeteren van het gazon? Check snel de video!

YouTube video

Het gazon (machinaal) beluchten

Door de grond machinaal te beluchten, krijgt je gazon een goede oppepper. Zo kan het water beter weg en komt er lucht bij de wortels. Zien hoe dat in zijn werk gaat? Check de video!

YouTube video

Gazon inzaaien (machinaal)

Droom jij van een weiland vol kruiden en wilde bloemen? Bekijk dan zeker deze video. Zo leer je wat de optimale verhouding is tussen de graszaadmix en het wilde bloemen- en kruidenmengsel om straks te kunnen genieten van een romantisch veld om in te picknicken.

YouTube video

Leaf5Leaf6