In dit artikel

Bewatering is van essentieel belang voor een florerende tuin

Al het leven in de tuin heeft vocht nodig en dan ook nog eens in de juiste hoeveelheid. Te weinig water is niet goed, want dan droogt de boel uit, maar teveel nattigheid is ook funest, want dan gaan de wortels rotten en je plant beschimmelt. Het lastige is dat in West Europa het weer totaal onbetrouwbaar is; lange perioden regen of juist droogte, het is allemaal mogelijk. Daarom moet je zelf goed in de gaten houden hoeveel water je tuin nodig heeft.

Verder zijn ook de behoeften van de planten zelf zeer verschillend. Sommige soorten kunnen heel lang zonder water, terwijl andere echt afhankelijk zijn van een bepaalde dagelijkse hoeveelheid, en daarom is het ook van belang dat je de bewatering daarop afstemt. Kortom, om al dat groen op de optimale manier te bewateren is nog best lastig, maar het is wel essentieel voor een gezonde, weelderige tuin!

Draag de zorg over aan Gardena Micro-Drip

Dat is precies waarom het Micro-Drip-Systemย jouw grote vriend zal worden. Het is een stelsel dat je eenmalig aanlegt en instelt, waardoor elke pot en plant in je tuin de juiste hoeveelheid water krijgt. Dat โ€˜eenmaligโ€™ is overigens een relatief begrip, want je kunt wel altijd wijzigingen aanbrengen. Het grote voordeel van dit systeem is dus dat elke plant precies de juiste hoeveelheid water krijgt en jij hebt er nauwelijks omkijken meer naar! Maar dat is niet het enige. Doordat het water precies boven de wortelkluit, druppelsgewijs wordt afgegeven, bespaar je een enorme hoeveelheid water, omdat er niets meer verspild wordt door wegsijpelen van een teveel aan water, of door verdamping. Een win-win situatie dus!

Hoe werkt het precies?

Het is helemaal niet moeilijk om het druppelsysteem aan te leggen. Je begint met aansluiten van het basisapparaat op de buitenkraan. Dit apparaat vermindert de waterdruk en filtert het water. Hierop wordt een slang aangesloten die op de bodem langs de planten wordt gelegd. Bij elke plant maak je een gat in de slang en daar wordt vervolgens de druppelaar in bevestigd. Je kunt er ook een sproeier aan bevestigen voor bijvoorbeeld het besproeien van het gazon of de groentetuin. Er is ook een wat lichtere versie met dunnere buizen en seriedruppelaars, speciaal voor een korte rij planten met dezelfde waterbehoefte, zoals bij plantenbakken.

Er zijn druppelaars met verschillende vermogens, zoals 2 of 4 liter waterafgifte per uur. Daarnaast zijn er druppelaars waarbij de druppelfrequentie hoger of lager ingesteld kan worden, zodat er maximaal 10 of 20 liter water per uur afgegeven kan worden en je, al naar gelang de weersomstandigheden, de afgifte kunt aanpassen.

Met Gardena Micro-Dripย kan je precies de juiste hoeveelheid waterafgifte op precies de juiste plaats voor je plant genereren. Het systeem is geschikt voor al het groen: borders en gazon, maar ook de potten en bakken op het terras en zelfs hangplanten! Ook voor de grotere begroeiing kan je de druppelaars gebruiken: heggen, heesters en bomen, maar ook de moestuin met groentebedden kun je met dit systeem besproeien. Een regelmatige en juiste dosering; precies wat je tuin nodig heeft.

Het kost misschien in eerste instantie wat geld en moeite, je moet tenslotte even goed bedenken hoe je jouw systeem zo goed mogelijk aanlegt, maar daarna scheelt het je juist heel veel tijd en ben je altijd verzekerd van een perfecte, weelderige tuin!

YouTube video

Leaf5Leaf6