In dit artikel

Hoe snoei je een Hortensia?

De late winter, dus februari-maart, is het beste moment om hortensia’s te snoeien, zodat deze in de zomer weer prachtig gaat bloeien. Wist je dat er wel dertig verschillende soorten zijn van het Hydrangea geslacht? Van boerenhortensia’s tot pluimvorige soorten, en van klimhortensia’s tot eikenblad hortensia’s. Niet iedere soort wordt op dezelfde manier gesnoeid voor het beste resultaat!

De tips van Henri over het snoeien van een hortensia

  • Hortensia’s zijn er in vele soorten. Sommige soorten bloeien op eenjarig hout, maar er zijn ook soorten die op het meerjarige hout bloeien.
  • Heb je een hortensiasoort die bloeit op meerjarig hout? Het donkere hout van dit type hortensia heeft zich het afgelopen jaar gevormd. Laat dit jonge hout zitten en knip het oudere lichtere, grijze hout eruit. Zo ‘verjong’ je een struik.
  • Snoeien is nodig om lucht in de struik te houden. Uiteindelijk bloeit een hortensia dan mooier en beter!
  • Kies een aantal takken van oud hout uit die je van onderuit afknipt. Je knipt dus niet alle takken van bovenaf bij, maar haalt hele takken vanaf de grond er tussenuit. Zo voorkom je dat de struik te vol wordt met allemaal oude takken.
  • Gebruik voor het uitdunnen een scherpe snoeischaar.
  • Bloeit de hortensiasoort die jij hebt op het eenjarige hout? Check dan de video om te zien hoe je dit type hortensia correct snoeit. Je knipt namelijk vlak boven een knoop de tak terug. Hovenier Henri doet het voor!
  • Een oude hortensia kun je eenvoudig verjongen door een oude, dikke tak met een scherp snoeizaagje af te zagen. De hortensia heeft dan weer de kans om van onderuit jonge scheuten aan te maken.

Tip
Benieuwd hoe je een hortensia moet snoeien? Hovenier Henri Jansen doet het voor in deze video!

YouTube video

Leaf5Leaf6