In dit artikel

Jij kunt echter fungeren als makelaar of woningstichting door één of meerdere bijenhotels op te hangen in de tuin. Je helpt er de bijenpopulatie mee en het heeft als bijkomend voordeel dat de bijen minder snel hun intrek nemen in de spouwmuur van je huis!

Het bijenhotel

Om woonruimte te verschaffen aan de bijen heb je eigenlijk maar heel weinig nodig. Je kunt een prachtig ontwerp maken, zoals de foto hierboven, maar met een eenvoudig blokje hout of stuk boomstronk kom je ook een heel eind! Je kunt ook riet of bamboe gebruiken. In het hout boor je een gat van zo’n tien centimeter diep en tussen de twee en negen millimeter breed. Wat je ook gebruikt, een bijenhuis moet droog zijn, plaats hem dus onder de beschutting van het bladerdak van een boom, of onder een soort afdak. Daarnaast vindt onze bewoner het ook erg prettig als er veel zon op zijn huisje staat, zodat het er lekker warm is.

Hang je bijenhotel dus op een zonnige plaats die gericht is op het zuiden. Gebruik alleen hout e.d. dat niet bewerkt is met verf of vernis. Als je het hotel eenmaal hebt opgehangen, hoef je er verder niets meer aan te doen. De bij houdt zelf zijn huis schoon. Ze leggen hun eitjes in het holletje en ‘metselen; het vervolgens dicht. Gedurende de winter ontwikkelen de larven zich, daarom is het ook zo belangrijk dat het hotel een warme, beschutte plaats heeft. In het voorjaar knagen de jonge bijtjes het gangetje weer open en vliegen ze naar buiten. En dan kan de hele cyclus weer opnieuw beginnen.

Kopen kan ook

Je kunt natuurlijk zelf een bijenhotel maken; dat is helemaal niet moeilijk zoals je ziet. Maar als je daar geen zin in hebt of je wilt een heel erg mooi bijenhuis ophangen, dan zijn er ook kant-en-klare bijenhotels te koop. Er zijn verschillende natuurverenigingen die mooie hotels te koop hebben en verder kun je ook vaak bij het tuincentrum terecht. Maar of je hem nou maakt of koopt, een bijenhotel is iets wat jarenlang meegaat en  waar de bij net zolang plezier van heeft. Zo lever je dus echt een bijdrage aan het behoud en herstel van de bijenpopulatie!

Leaf5Leaf6