In dit artikel

Tuinen draaien steeds meer om comfort. Beplanting moet probleemloos zijn, de beregening liefst computergestuurd en een geruisloze robotmaaier moet zorgen dat het gazon in vorm blijft. In de tuin van tegenwoordig draait alles om genieten en gemak.

Waarom keramisch? Simpelweg vanwege zijn kwaliteit en duurzaamheid.

Deze trend is inmiddels ook doorgedrongen tot de bestratingmaterialen waar de keramische tegel langzaam maar zeker zijn intrede doen. Waarom? Simpelweg vanwege zijn kwaliteit en duurzaamheid. Om te beginnen is de tegel kleurvast wat inhoudt dat een eenmaal gelegd terras jarenlang mooi blijft, iets wat niet van alle bestratingmaterialen gezegd kan worden! Daarnaast is de keramische tegel vanwege zijn hardheid slijtvast en is het vrijwel onmogelijk dat er krassen op komen. Tevens is de tegel maatvast en niet zwaar van gewicht, twee eigenschappen waar vooral mensen die ze moet leggen, blij mee zijn.

Extreem hard
Waarom is de keramische tegel zo uniek? De grondstoffen zijn uiteindelijk vrij algemeen; zo’n tegel bestaat uit een mengsel van klei en zand vermengd met mineralen en kleurstof, vaak natuurlijke pigmenten. Eerlijk gezegd hebben we het ook helemaal niet over een geheel nieuw product. Keramische tegels gebruikt men al lange tijd binnenshuis, maar omdat de buitentegels dikker zijn kunnen ze nu ook probleemloos de tuin in. Dat de tegels maatvast zijn, komt simpelweg door de unieke mallen waarin ze onder hoge temperaturen gebakken worden. Door dat bakproces zijn de tegels extreem hard waardoor ze geen vocht opnemen en dus gegarandeerd schoon blijven. Geen vlekken meer van wijn, spetterend vet van de barbecue of een olielekkende auto. De hardheid van de tegel voorkomt ook aangroei van mossen en algen. Een terras van keramische tegels is daarom eenvoudig te onderhouden door middel van vegen, schrobben of schoonspuiten met de tuinslang of hogedrukreiniger. Tevens voorkomt de hardheid vorstschade in de vorm van barsten en het loslaten van stukjes steen. Dat laatste kan een zoveelste doorslaggevende eigenschap zijn voor wie voor kwaliteit kiest. Een andere goede eigenschap, het lijkt niet op te kunnen, is dat de bovenzijde van de tegels niet extreem glad is waardoor ze bijvoorbeeld prima aan de rand van het zwembad zijn te toe passen. Gevaar voor uitglijden is minimaal.

Keuze in prints

De uitstraling van de tegel wordt bepaald door de gekozen print. Met de huidige technieken kunnen die natuurlijke prints variëren waardoor elke tegel vrijwel uniek is. Ook binnen het kleurenspectrum van de vaak grote tegel is veel mogelijk. Zo oogt een eenmaal gelegd terras van keramische tegels heel natuurlijk, alsof de tegels van natuursteen zijn. Het overgrote deel van de keramische tegels komt uit Italië en China. Belangrijk is te vermelden dat er, net als bij natuursteen van verschillende herkomsten, prijsverschillen voorkomen. Goedkoop kan daarom soms resulteren in duurkoop. Een goede voorlichting is essentieel want bij minder duur materiaal kan soms de maatvastheid en vorstbestendigheid tegenvallen.

Leaf5Leaf6