In dit artikel

Tegenwoordig is vooral de decoratieve waarde de reden waarom voor natuursteen wordt gekozen, denk bijvoorbeeld aan de knusse, nostalgische aanblik van kinderkoppen en de nonchalante, natuurlijke chique van terrastegels.

Maar daarbij onderscheidt natuursteen zich ook door de onderhoudsvriendelijkheid en het feit dat het nagenoeg kleurecht is. Zelfs onder continue invloed van de zon en de regen verkleuren de meeste steensoorten niet of nauwelijks en ze kunnen zonder problemen met een hogedrukreiniger schoongemaakt worden. Verder is natuursteen uiteraard tijdloos: het staat boven elke trend en blijft mooi.

Natuursteen is eigenlijk een beetje ‘eigenwijs’. Elke steen die wordt gewonnen is uniek: qua vorm, qua samenstelling en door de invloeden die de elementen van de natuur erop hebben gehad. Daarom is elke kei weer anders. RedSun heeft een groot assortiment natuursteen in alle mogelijke vormen, maten en kleuren en waaronder ook grote zwerfkeien.

Decoratieve sierkeien zijn uitstekend geschikt om een muur mee te bouwen. Dit kan op verschillende manieren. Opgestapeld tussen gaas, verbonden door speciale natuursteenmortel of op authentieke wijze zoals dat in de oudheid al gebeurde: een stapelmuur. Dan wordt de muur ‘droog’ gebouwd, zonder voegmortel of cement te gebruiken. Men kiest stenen die qua vorm goed bij elkaar passen, plaatst ze stevig op elkaar en vult daarna de voegen op met kleinere stenen of aarde waar men planten in kan laten groeien.

Grind en split is goed materiaal om bijvoorbeeld een looppad aan te leggen. Door het grote aanbod voor wat betreft kleur en grootte, zorg je voor afwisseling en kun je de kleur en uitstraling helemaal op je tuin afstemmen. Voor een onderhoudsvriendelijk pad breng je eerst anti-worteldoek aan. Voor zwaarder belaste oppervlakken gebruik je RedSun Multi Gravel. Hierdoor kunnen personenauto’s probleemloos over het split of het grind rijden zonder dat er sporen worden achtergelaten.

Natuursteen kan op verschillende manieren worden afgewerkt, zo wordt de steen nog ‘eigenwijzer’:

  • Anticato: Handmatig verouderde randen
  • Linea: Randen zijn geslepen en hebben een facet
  • Antique: Stenen zijn machinaal verouderd
  • Elegance: Stenen zijn geborsteld
  • Honed: Mat gepolijst
  • Leather: Diep geborsteld
  • Naturel: Natuurlijk gespleten
  • Piazzo: Door vlammen opgeruwd
  • Vintage: Door hameren opgeruwd
  • Waterjet: Door waterstralen opgeruwd

Producten

Naast bestratingstegels, kinderkopjes en klinkers, is er nog veel meer te verkrijgen in de categorie natuursteen. Uiteraard grind en split, maar dus ook zwerf- en sierkeien, korven en constructiemateriaal, zoals bijvoorbeeld kantopsluiting. Onlangs heeft RedSun ook een folder van hun nieuwe producten uitgebracht. Op pagina zes en zeven zie je mooie voorbeelden van Turks natuursteen, grind, split en muurkorven.

Bij Tekenjetuin.nl kun je al deze producten bekijken en bestellen op onze RedSun pagina en je kunt ze ook aanklikken wanneer je bezig bent je ontwerp te tekenen. Een steenkorf plaats je bijvoorbeeld door in het menu links naar beneden te scrollen tot ‘muren’. Daar kies je voor korf en vervolgens bepaal je in je tekening het begin- en eindpunt en je vult de hoogte in. Rechtsboven je tekening kun je de soort korf en steensoort bepalen en deze zelfs bestellen. In de video verschillende tekenmogelijkheden wordt alles nog duidelijker.

Leaf5Leaf6