In dit artikel

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het systeem echt goed is aangelegd en gericht is op de behoeften van het groen in jouw tuin. Dat zal je nog best wat gepuzzel kosten. Met de tekentool maak je het jezelf echter een stuk gemakkelijker: je ziet in je tuinontwerp meteen waar het groen staat dat bewaterd moet worden, waar de waterpunten zijn en waar je het beste de leidingen e.d. kunt leggen. In onze PlantEncyclopedia zoek je op wat de behoeften zijn van de individuele planten, heesters en bomen in je tuin en met die kennis kun je de gewenste waterafgifte van elk punt bepalen.

Hoe teken je het bewateringsplan in je tuinontwerp?

Om te beginnen met het maken van je bewateringsplan klik je boven je tekening, in de zwarte balk, op ‘bewatering’. Daarmee open je het betreffende keuzemenu, dat aan de linkerzijde van je tekening verschijnt, én het begeleidende stappenplan aan de rechterzijde. Eigenlijk wijst alles zich verder vanzelf.

Als eerste geef je aan waar de waterbronnen in je tuin zijn, zoals bijvoorbeeld de buitenkraan. Zijn er nog geen waterpunten, geef dan aan waar je deze wilt aanleggen.

De tweede stap omvat het plaatsen van watersproeiers. Afhankelijk van het deel van de tuin en het soort begroeiing, kies je de juiste sproeier. In het stappenplan lees je daar meer over. In je tekening kun je aangeven wat de reikwijdte van de sproeier moet zijn.

Voor rijen met planten is de druppelslang ideaal. Deze ligt, zo goed als onzichtbaar, onder de planten en bedruppelt daar  de aarde waardoor het vocht direct bij de wortelkluit terechtkomt. De tekentool zal ook aangeven wanneer er delen van je tuin zijn waar het Micro-Drip systeem heel geschikt voor is. Je kunt in dat geval kiezen voor dit systeem, of verder gaan met gewone sproeiers.

Vervolgens moeten de waterleidingen worden ‘gelegd’. Je klikt daarvoor op ‘waterleiding’ linksboven in het menu en klikt in je tekening op het begin- en het eindpunt ervan. Het handige van de tekentool is dat deze aangeeft wanneer systemen zoals microdrip en de sprinklers niet op dezelfde leiding kunnen worden aangesloten. In dat geval zal je met een andere oplossing moeten komen, bijvoorbeeld de aanleg van een tweede leiding of waterbron.

Verder kun je jouw bewateringsplan uitbreiden met het MicroDrip systeem. Daarvoor klik je de door jou gewenste optie aan linksonder in het menu. Lees meer over dit systeem in de blog ‘Installeer het Gardena Micro-Drip-System’.

Na stap 5 ben je klaar met het intekenen van je eigen bewateringsplan. Je kunt nu terug naar je tekening gaan en/of naar je winkelwagen. Daarin staan nu alle producten die je voor jouw plan nodig hebt en het is dus ook mogelijk om ze direct te bestellen en in je tuin te installeren! Met de Tekenjetuin tekentool heb je dus niet zomaar een bewateringsplan opgesteld, maar meer een ‘spijkers-met-koppen’ plan waar je meteen mee aan de slag kunt!

Leaf5Leaf6