In dit artikel

De meeste Magnolia’s bloeien relatief kort: anderhalve week en het is alweer voorbij. Ze bloeien vaak zo vroeg, dat een koude nacht funeste gevolgen kan hebben voor de frêle bloemen. Zodra die maar een beetje voorst tegenkomen, dan worden de eens smeteloze bloembladen door bruine randen getekend. Voor de kans op puntgave bloemen moet je weer een jaartje geduld hebben. Toch mogen deze heesters en kleine bomen zich in een een grote populariteit verheugen: de schoonheid is zo groot dat men deze nadelen voor lief neemt.

Waar komt de magnolia vandaan, de verschillende soorten en nog veel meer wetenswaardigheden over de Magnolia kunt u lezen in het Magazine de Tuin in vier Seizoenen.

Klik hier om een exemplaar van de Tuin in Vier Seizoenen te bestellen

Tijdschrift de Tuin in vier Seizoenen

Intensief naar tuinen kijken scherpt ook de blik. Hoe meer je leest over goed ontworpen tuinen en hoe beter je de illustraties bij zulke artikelen bekijkt, des te gemakkelijker herken je de kwaliteiten in tuinen die je bezoekt, en in je eigen tuin. Afgelopen winter heeft u hopelijk net als wij weer volop genoten van de silhouetten van oude (fruit)bomen, en van berijpte, goed ontworpen tuinen met een sterke structuur. Daar verlangen we niet naar terug: nu zien we graag de knoppen openbarsten, de bolbloemen één voor één opengaan, de waas van pril groen over de takken. We beluisteren de vogels die zich bij zonsopgang massaal laten horen. In de winter was het makkelijk de blik te richten, nu is er elke dag meer te zien. Zuig de kleuren en vormen op van al het moois dat kwekers, markten en collega-tuiniers ons presenteren,  om nog intenser te genieten.

Inhoud Lente nummer de Tuin in vier Seizoenen

Vaste plant
Hypoxis en Rhodohypoxis zijn kleurige sterretjes die in Zuid-Afrika vlaktes kleuren, maar ook in uw tuin kunnen stralen.

Vaste plant
Van de pakweg dertig soorten Europese primula zijn er heel wat geschikt voor de tuin, of ouder van een succesvolle cultivar.

Amstelveense heemparken
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat een bijzonder geslaagd experiment met wilde planten van start ging in Amstelveen.

Heester en boom
De grillige wintertakken met uitdagend dikke knoppen lieten ons al maandenlang naar Magnolia’s verlangen. Ze zijn er!

Historische fruitbomen
Zo’n karakteristieke oude fruitboom in je tuin – een droom die uitvoerbaar is. Douwe Dokter verzamelt en verzorgt ze.

Klimplant
Er is veel variatie in het geslacht Clematis: in bloemvorm, bloeitijd, kleur en vrucht. Voor u het weet bent u verslaafd.

Tuinontwerp
De prijswinnende tuin ontworpen door André Goemaere oogt strak maar heeft het oog jaarrond iets te bieden.

Hovenier
Mathijs Wolfs creëerde een bloemrijke vasteplantentuin met respect voor het oude en strakke, nieuwe elementen.

Zaaien
Vandaag de dag zien we steeds meer wilde bloemenweiden. Bij u kan het ook; Cruydt-Hoeck levert de zaden.

Kwekerij
Gelukzalig genieten in een paradijsje dat met hard werken werd opgebouwd: De Kleine Plantage in Eenrum.

Kwekerij
Kwekerij Morning Glory specialiseerde zich in eenjarigen en in ‘hanging baskets’. De nieuwe eigenaars behouden het goede.

Bezoektuin
Bert Vermeijden bekeek de ‘lasagna-beplanting’ in de Keukenhof. Hier valt veel te genieten voor liefhebbers en vakmensen.

Privétuin
Een tuin van enkele hectares groot is een prettige verblijfplaats mede dankzij zorgvuldig aanleggen van de paden.

Agenda
Naar buiten, naar buiten! Geef uw neus, oren en ogen de kost, vul uw hoofd met ideeën en uw mand met planten.

Leaf5Leaf6