In dit artikel

Ga voor een bij-vriendelijke kruidentuin

Bijen en vlinders houden van kruiden: de bloeiende kruidenplanten zitten bomvol nectar. Ze zijn vooral blij met Marjolein, Tijm, Venkel, Rozemarijn en Venkel. Ook Dille, Munt en Lavendel zijn echte toppers voor vlinders en bijen. Het spreekt voor zich dat je vooral ook kruiden in je tuin moet planten die je zelf lekker vindt! Zoek via onze PlantEncyclopedia kruiden op, lees welke soorten er zijn en hoe je ze het beste verzorgt.

Tuinkruiden zelf zaaien

Natuurlijk kun je in het tuincentrum opgekweekte kruidenplanten kopen. Maar het is veel leuker en ook minder duur om je kruiden zelf te zaaien. Iedereen heeft wel kleine potjes of een lege eierdoos over. Zaai de kruiden met genoeg ruimte onderling in zaai- en stekgrond die je wat vochtig hebt gemaakt. Regelmatig water geven (geen hele klots maar voorzichtig sprenkelen!) en voor je het weet, begint er wat te ontkiemen. Is er geen sprake meer van nachtvorst, zet de kruidenstekjes dan buiten.

Extra zaaitips

  • Ben je van het ongeduldige soort, begin dan met tuinkers. Dit is een supersnelle groeier en bevat veel vitamines.
  • Zet je potjes met zaaigoed op de vensterbank op een zonnige plek.
  • Heb je uit enthousiasme te veel kruiden van dezelfde soort gezaaid? Ruil een deel van de stekjes met mensen uit je omgeving om wat meer variatie aan te brengen.
Tuinkers groeit ultrasnel en is heel gezond

Tuinkers groeit ultrasnel en is heel gezond

Kruidentuintje in de volle grond

Veel kruiden kunnen in de volle zon staan vanwege hun Mediterrane oorsprong. Tijm, Oregano, Salie, Rozemarijn en Lavendel doe je een plezier met een zonnige, droge plek. Maar onder meer Koriander en Knoflook hebben wat meer vocht nodig. En Peterselie houdt van de (half)schaduw. Om de kruiden in de volle grond optimaal te laten groeien, schep je de aarde eerst goed om. Gebruik vervolgens compost of organische mest om de grond te verrijken. Plant de stekjes of plantjes in nette rijen met voldoende onderlinge afstand.

Risico op overwoekerende kruiden

Sommige kruiden zoals munt groeien snel, maar daardoor kunnen ze de boel overwoekeren als je niet oplet. Munt is een veelzijdig kruid waar de bijen ook dol op zijn. Wil je voorkomen dat dit kruid de overhand in je tuintje krijgt, zet munt dan in een pot. Ook bij oregano moet je even opletten. Deze kruipplant zet je ideaal gezien aan de zijkant van je bak of tuintje, zodat deze over de rand kan groeien.

Een kruidentuin maar klein behuisd?

Heb je geen grote tuin? Geen probleem, want voor een kruidentuin is er altijd wel plek. Zet een grote bak neer voor al je kruiden, of werk met een aantal potten. Zelfs op een balkon kun je kruiden kweken! Een voordeel van een kruidentuin in potten is dat je ieder kruid de meest optimale verzorging en standplaats kunt bieden. Over het algemeen geldt wel dat kruiden in een pot vaker water nodig hebben dan kruiden in de volle grond.

Geen plek in de tuin? Een grote moestuinbak biedt uitkomst!

Geen plek in de tuin? Een grote moestuinbak biedt uitkomst

De kruidentuin in de winter…

Niet alle kruiden zijn winterhard. Als het niet te hard vriest, zijn er wel soorten die het redden, zoals Lavendel, Tijm en Rozemarijn. Zachte kruiden zoals Bieslook kun je in de winter beter binnen zetten.

In de winter zet je Bieslook even binnen

In de winter zet je Bieslook even binnen

Niet te scheutig met water

De meeste kruiden zijn niet dol op natte voeten. Geef ze daarom zeker niet te veel water. Staan je kruiden in een pot, zorg dan dat het overtollige water door een gaatje in de bodem weg kan lopen.

Kruiden snoeien

Door regelmatig te oogsten schieten de kruiden niet door en voorkom je bloemetjes. Zo houden de kruiden hun intense, heerlijke smaak. Door te snoeien loopt het kruid vanzelf weer uit en krijg je een volle kruidenplant. Komen er toch bloemen, dan zijn de bijen en vlinders daar wel extra dol op.

Extra tips over de kruidentuin

Basilicum

  • Dit kruid is een heerlijke smaakmaker! Wist je dat er maar liefst 150 soorten basilicum bestaan? En dat bijen dol zijn op de bloemen van basilicum? Wil je leren hoe je basilicum kweekt, lees dan onze blogpost speciaal over dit onderwerp.

Munt

  • Munt is een echte snelgroeier. Heb je veel munt in je moestuin en wil je er iemand anders blij mee maken? Je kunt deze plant vermeerderen door de wortelkluit te scheuren. Je kunt munt ook makkelijk stekken. In onze blogpost speciaal over het kweken van munt lees je er alles over.

Heb je zin om een nieuw tuinontwerp te maken voor jouw tuin?

Start direct met jouw tuinontwerp

Leaf5Leaf6