In dit artikel

De tips van Henri over een onderhoudsvriendelijke tuin

  • Vul niet meer dan een derde van de tuin met tegels, vlonders of half verharding. Voor een ontwerp dat in balans is, bestaat twee derde van de tuin uit groen.
  • Wil je een nieuwe voortuin ontwerpen? Kies, met het oog op het onderhoud, voor een tuin die vanuit alle zijden goed bereikbaar is. Zo kun je makkelijk dichtbij planten komen, bijvoorbeeld om ze te snoeien.
  • Rechtlijnige bestrating met plantvakken ertussen heeft een duidelijke vakindeling tot gevolg. Dit is een voorbeeld van een ontwerptruc die ervoor zorgt dat je eenvoudig bij alle planten kunt komen om te snoeien. Zo kun je de tuin makkelijker onderhouden.
  • Kies voor bodembedekkers, winterharde planten en struiken. Maak dichte plantvakken, eventueel op hoogte voor het gemak en om andere zichtlijnen te krijgen. Zo krijgt onkruid veel minder kans.
  • Uitgekeken op een standaard haag die de grens tussen trottoir en tuin markeert? Een mooie oplossing is het planten van stukken haag die geschakeerd en dieper in de tuin liggen. Zo creΓ«er je een open tuin, maar ook privacy. En geen saai haagje.
  • Grassen zorgen ervoor dat de tuin er ook in de winter aantrekkelijk en levendig uitziet. Ze hebben niet veel onderhoud nodig. Je knipt ze pas in het voorjaar terug, waarna ze weer de kans krijgen om mooi uit te lopen.
  • Je kunt bladeren in de winter (deels) laten liggen. Dit is goed voor de biodiversiteit en is in feite een natuurlijke vorm van bemesting.
  • Denk bij het ontwerp van de nieuwe tuin ook aan de aanleg van beregening. Op die manier is het veel eenvoudiger om planten in tijden van droogte te bewateren. Zo overleven je planten een droge zomer en heb je minder werk (en kosten!) aan het vervangen van planten.

Zelf zo’n onderhoudsvriendelijk ontwerp maken?

Jeuken jouw handen om met de tips van Henri aan de slag te gaan en zelf een droomtuin te ontwerpen? Dat kan snel en eenvoudig via de online tekentool www.tekenjetuin.nl

Start direct met tekenen

Bekijk het resultaat

Wil je een mooi voorbeeld zien van een onderhoudsvriendelijke, groene voortuin? Check de video.

YouTube video

Leaf5Leaf6