In dit artikel

3D tuin ontwerpen

Met een platte tekening (2D) heb je een beperkt beeld van jouw tuin ontwerp. Door hem in 3D te bekijken, krijg je een volledig beeld van je tuin. Maak eerst een 2D-tuinontwerp en klik eenvoudig door naar het 3D-tuinontwerp. Zo is het mogelijk om live door jouw tuin heen te lopen. Je kunt zien waar de zon en schaduw zich gedurende de dag zich bevinden en wat je tuin doet in de zomer of winter inclusief de verlichting. De 3D functie wordt automatisch gegenereerd. Controleer meteen even of je nieuwe tuin bij de stijl van het huist past. Ben je klaar en tevreden? Sla dan het tuin ontwerp op of druk het af in 2D en 3D.

YouTube video

Jouw tuin ontwerpen zonder app

De software van tekenjetuin.nl is zonder app direct in je browser beschikbaar (zonder download en installatie). Via de iPad of Android tablet kun je snel aan de slag. Via deze pagina maak je een account aan waardoor jij 30 dagen jouw gratis tuinontwerp maakt. Zelfs op de tablet is de 3D functie makkelijk te gebruiken. Het voordeel van onze tekentool op de iPad of Android tablet is dat je met de tablet door de tuin kunt lopen. Dichter bij je nieuwe tuin kun je vooralsnog niet komen! Ben je nog niet helemaal tevreden met het gratis tuinontwerp? Dan kun je in de 3D modus op je tablet verschillende aanpassingen maken.

Tuin ontwerpen zonder app

Hoe pak je een tuinontwerp aan? (10 stappen)

Stap 1: Inventariseren

Ga samen met je gezin om tafel zitten en bedenk wat er niet mag ontbreken in jouw tuin. Wat is de functie van je tuin? Zit je graag buiten in de tuin (ook als het wat kouder is)? Dan is het een goed idee om een veranda te plaatsen met een buitenhaard. Wil je dat de kinderen in de tuin kunnen spelen? Maak dan ruimte vrij voor speeltoestellen et cetera. Uiteindelijk is het belangrijk dat het een tuin wordt waar iedereen zich thuis voelt.

Stap 2: Inspiratie opdoen

Om inspiratie op te doen kun je verschillende kanalen gebruiken. Omdat wij van tekenjetuin.nl onze hoveniers koesteren, delen we ieder tuinontwerp wat zij hebben gerealiseerd. Like onze Facebook pagina om geïnspireerd te blijven. Daarnaast heb je bijvoorbeeld Pinterest waar je heel veel inspiratie op kunt doen. Ook tijdens een wandeling doe je inspiratie op. Verzamel al je inspiratie op je moodboard en neem deze mee in je tuin ontwerp.

Stap 3: Schaduw en zon

Maak gebruik van onze zon en schaduw simulator om een beeld te krijgen van de zon en schaduwstand in jouw tuin. Zo maak je bewust de juiste indeling. Heb je een tuin op het zuiden of op het noorden? Neem met onze simulator de juiste beslissing zodat je achteraf geen spijt hebt van de locatie van je terras.

Stap 4: Schets je tuinontwerp

Voor de start van je tuinontwerp is het van belang om wat stelregels op een rijtje te hebben. De belangrijkste maten op een rijtje:

 • Terras minimaal 360 x 360cm.
 • Paden minimaal 100cm breed.
 • Staptegels maximaal 40cm uit elkaar.
 • Pergola of toog minimaal 200cm hoog.

Wanneer je verschillende soorten tuinafscheidingen in de tuin hebt moet je hiervan ook de maten vastleggen zodat deze straks exact in het tuinontwerp opgenomen kunnen worden.

Stap 5: Schets je tuinontwerp

Pak je moodboard erbij en haal je inspiratie hier uit. Daarmee voorkom je dat je in het wilde weg gaat tekenen. Om je op weg te helpen hebben we een structuur voor je gemaakt:

 1. Begin met het tekenen van jouw tuinperceel.
 2. Schets de woning in jouw tuinperceel. Dit wordt het referentiepunt.
 3. Ga verder met het intekenen van de vaste gegevens zoals de poort, het zwembad, de bomen en het tuinhuis.
 4. Bepaal de paden in je tuinperceel.
 5. Plaats je terras in jouw tuinontwerp.
 6. Kies de beplanting en het gazon
 7. Hou rekening met sfeer bepalende objecten, stel bijvoorbeeld een lichtplan op.

Stap 6: Maak een gratis account op tekenjetuin.nl

Door een gratis account aan te maken op tekenjetuin.nl, krijg je de mogelijkheid om 30 dagen lang gratis een virtueel tuinontwerp te maken. De tekentool van tekenjetuin.nl is volledig online en behoeft geen download of voorinstallatie. Verwerk je tuinschets in de virtuele tekentool en pas aan waar nodig.

Stap 7: Tuingrens bepalen

Er zijn veel manieren om je tuin af te schermen. In het tekenprogramma zijn er veel mogelijkheden om een erfafscheiding in te tekenen. Ook is het mogelijk om een pergola te plaatsen. Dit is uitermate geschikt om de grens vanuit de lucht aan te geven en is handige oplossing als u veel inkijk heeft in uw tuin. Kijk je uit op de gevel van het huis achter je? Dan is het misschien een idee om deze gevel met groen aan het oog te onttrekken. Denk ook na over de privacy. Grenst de zijkant van de tuin aan de stoep? Kies dan voor een dichte haag of schutting zodat zij geen zicht hebben op de tuin.

Stap 8: Uit eten in eigen tuin

In het voorjaar en richting de zomer wordt het buitenleven belangrijker. Hoe leuk is het om in je eigen tuin te kunnen koken? Als je een hobby chef bent dan is het leuk om een hoek van de tuin in te richten als buitenkeuken. Door een pergola te maken, eet je beschut tegen de felle zon en creëer je een intiem hoekje met bijvoorbeeld sfeerverlichting.

Stap 9: Vergunningen

Zoek uit welke bomen niet zonder vergunning mogen worden gekapt en wat de maximale hoogte van de schutting mag zijn in jullie gemeente.

Stap 10: Jouw tuinontwerp is klaar

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd en je bent tevreden over jouw nieuwe tuinontwerp. Sla dan jouw tuinontwerp op of druk hem af. Nu je alles hebt getekend wat je in jouw tuin wilt hebben, is het mogelijk om alle producten meteen te bestellen. Naast een bestellijst, heb je de mogelijkheid om een offerte aan te vragen bij een van onze hoveniers bij jou in de buurt. Je krijgt dan een gedetailleerde offerte omdat je een gedetailleerd ontwerp meestuurt.

Tuinontwerp tips (9 tips)

Regelmatig praten we bij met onze hoveniers en krijgen we verschillende inzichten. Hier een aantal tips op een rijtje:

 1. Leg klinkers in de lengterichting van het tuinpad. Zo creëer je diepte in de tuin.
 2. Voor een duurzame tuin hou je rekening met een verhouding van 2/3 groen en 1/3 verharding.
 3. Een tuin lijkt groter wanneer de beplanting langzaam overgaat in het groen van de aangrenzende percelen.
 4. Werk met verschillende hoogteniveau ’s. Zorg voor dynamiek in de tuin.
 5. Kies voor twee of meer verschillende tuinafscheidingen.
 6. Hou rekening met je beplanting. Sommige planten bloeien in de zomer en sommige in de winter. Zo is jouw tuin altijd in de bloei.
 7. Privacy blijft belangrijk. Kijk na of jouw haag zijn bladeren behoudt in de winter. Heb je inkijk in de tuin? Dan is een leiboom vaak een uitkomst.
 8. Een veranda geeft je ruimte waar je jezelf kunt afzonderen of samenkomen. Een beschutte plek waar je ongeacht het weer kunt lezen, eten, samenzijn of genieten van de rust.
 9. Water werkt ontspannend. Kabbelend water zorgt ervoor dat onze geest als vanzelf wat kalmeert. Het zorgt ook voor leven in je tuin.

Tuin aanleggen kosten

Bij tekenjetuin.nl kun jij zelf jouw tuin ontwerpen en hem helemaal naar je eigen hand zetten. Je ontwerpt jouw droomtuin met de materialen die je voor ogen hebt. Je ziet dan op de automatische productenlijst wat de prijzen zijn. Voeg producten toe of laat producten weg. Is jouw tuinontwerp klaar? Schakel dan een hovenier in via tekenjetuin.nl. Vanuit de tekentool is het mogelijk om een offerte op te vragen. Deze aanvraag zal altijd bij verschillende hoveniers terecht komen zodat je een goed overzicht krijgt wat de tuin aanleggen gaat kosten. Als je er zelf niet aan uit komt dan krijg je hulp van ons. Bij tekenjetuin.nl heb je de professionals om je heen. Wat extra deskundigheid bij het tuinontwerp is vaak een slimme investering. Ook voorkom je teleurstellingen en kopzorgen. Alle tuinvakmannen waar tekenjetuin.nl mee samenwerkt, zijn kwaliteitsbedrijven in hun branche en regio.

Offerte opvragen bij onze hoveniers

Onze hoveniers willen graag een offerte voor je maken. Om een nauwkeurige offerte te krijgen hebben zij de volgende gegevens nodig.

Wanneer wil je de tuin laten aanleggen?

Voor een hovenier is het belangrijk om te weten met welke deadline hij te maken krijgen. Zo kan hij rekening houden met z’n planning. Heb je een flinke klus voor onze hovenier en moet er veel grondwerk en straatwerk worden aangebracht? Dan houdt hij rekening met de periode vanwege bijvoorbeeld vorst in de grond.

Hoe gaat de tuin eruit zien?

Zodra jij het tuinontwerp hebt gemaakt, stuur je deze door naar de hovenier. Zo weet hij wat er geoffreerd moet worden. Door een goede tekening in te sturen, voorkom je vaak meerwerk en wordt er écht volgens budget gewerkt.

Welke producten wil je in de tuin hebben?

Vergelijk de producten met elkaar en maak een duidelijke keuze. Dan is het voor de hovenier duidelijk met welke materialen hij gaat werken.

Wil je een hovenier in de buurt?

Een hovenier die van ver moet komen zal wat meer in rekening brengen. Het voordeel van een hovenier in de buurt is dat je sneller en makkelijker aanspraak kunt maken op service en garantie op je tuin.

Verlichtingsplanner

Een tuin gaat pas echt leven met de juiste verlichting. Met onze verlichtingsplanner kun je een verlichtingsplan toevoegen aan je tuin ontwerp. Met de verlichtingsplanner kun je zowel functionele verlichting als sfeerverlichting aanbrengen. Heb je jouw verlichtingsplan klaar? Dan rolt er vanzelf een kabelplan én bestellijst uit voor je tuinverlichting. In onze productbibliotheek vind je talloze verschillende soorten verlichting die je meteen mee kunt bestellen. Om het effect van de tuinverlichting te bekijken schakel je over naar de 3D-functie. Hierin krijg je een voorproefje van het verlichtingsplan.

YouTube video

Zon-Schaduw simulator

Met een gratis tuin ontwerp van tekenjetuin.nl kun je makkelijk overdag en ’s nachts virtueel door je tuin lopen. Je ziet wat de sfeerverlichting doet en wat de schaduw voor jouw terras of beplanting doet. Wil je bijvoorbeeld graag vaak in de zon zitten? Zet dan je terras op de meest zuidelijke positie. Wil je een groene tuin? Check dan in de PlantEncyclopedie welke planten schaduwliefhebbers zijn en welke planten zonaanbidders zijn. Kortom, de werking van licht speelt een grote rol! Met onze toegankelijke tuinontwerp pakketten kun je gebruik maken van deze simulator en bekijk je de tuinverlichting. Met de zon-schaduwsimulator stel je een tijd en datum in en zie je hoe de verlichting tot uiting komt op elk moment van de dag. Met een klik op de knop visualiseer je ook nog eens ieder jaargetij. Vervolgens kun je in de 3D modus het gewenste aanzicht selecteren. Scrol met je muis door jouw 3D tuin heen en bekijk de zon en schaduwplaatsen.

YouTube video

Planten Encyclopedie

Een geslaagde tuin is ieder seizoen aantrekkelijk. Kies daarom voor planten die in de lente of zomer bloeien maar ook een aantal die juist in de herfst of in de winter op hun mooist zijn. Zo gebeurt er ieder seizoen wat in je tuin. Maak daarom een beplantingsplan in combinatie met onze Planten Encyclopedie. Dat is een handige en inspirerende tool om vanuit jouw tuinontwerp de beplanting op orde te maken. Zoek jouw favoriete beplanting via de filter en bekijk meteen de eigenschappen zoals bloeitijd en behoefte aan licht/water. Mocht je eraan uit zijn, bestel dan meteen de beplanting zoals je hem hebt samengesteld.

YouTube video

Bewateringsplanner

Zonder water geen leven. Om je planten, gras en bomen voldoende water te geven is het goed om een bewateringsplan toe te voegen aan je tuin online 3D tuinontwerp. In dit bewateringsplan reken je uit hoeveel waterpunten er nodig zijn om de tuin optimaal te kunnen voorzien van water. Het enige wat je moet weten de waterdruk. Maak het jezelf gemakkelijk en voorzie je tuin van een sproei installatie. Door dit in de tekentool te verwerken worden de juiste leidingen aan je ontwerp toegevoegd.

YouTube video

Legenda

Om duidelijkheid in je tuin ontwerp te krijgen leg je uit wat de symbolen zijn. Dit geef je weer in een legenda. Via onze gratis tuin ontwerp tool voeg je heel eenvoudig een legenda toe. De legenda wordt gevuld door te klikken in de tekening. Er wordt dan een cijfer of letter combinatie in de legenda geplaatst. Dit is een functie die je vindt in de modus “technisch” (legenda items toevoegen).

YouTube video

Muren en bestrating

In het tekenprogramma heb je diverse keuzemogelijkheden. Een daarvan is een muur tekenen. Je hebt de mogelijkheid om de dikte van de muur te kiezen, een schanskorf in te tekenen en het is zelfs mogelijk om een trap te kiezen. Kies vervolgens de kleur en wijzig de soort naar jouw wens. Het intekenen van de bestrating is net zo eenvoudig. Kies de bestrating en geef aan waar je deze wilt hebben in de tekening. Daarna kies je het legverband, de kleur en de legrichting.

Bestrating en legverbanden

Bepaal op voorhand de soort verharding die je wilt toepassen. Teken deze correct op de plattegrond en bepaal de vorm. Het is altijd mogelijk om achteraf het type verharding te wijzigen. Heb je de juiste verharding gevonden? Dan is het tijd om een keuze te maken uit meer dan 50 verschillende verbanden en steenmaten. Los van het goede beeld dat je krijgt van je tuinontwerp, kun je ook het zaagverlies beperken.

Bomen, hagen en heggen

Bij het plaatsen van bomen, hagen en heggen maag je handig gebruik van “gereedschappen” links in het menu. Selecteer naar keuze en bepaal vervolgens de verdere details.

Pakketten

Wij hebben pakketten voor een ieder, of je nu particulier bent of Hovenier, kies ná je gratis periode een account wat bij je past.

Ben je een Hovenier? Bekijk onze hovenier pakketten op garDsign.com.

Leaf5Leaf6