Welk particuliere tuinontwerp pakket past bij jou?

Teunis van de pol
Teunis van de Pol
05-02-2021

Pakketten met voordeel voor de particulier

Ontvang nu 25% korting als je kiest voor een abonnementsvorm van 12 maanden voor jouw particuliere tuinontwerp pakket! Wil je jouw abonnement per maand op kunnen zeggen? Dat is ook mogelijk!

Kies voor ENTRY

Kies voor ADVANCED

Kies voor PREMIUM

ENTRY

Het tekenjetuin.nl ENTRY pakket is voor de beginnende particuliere tekenaar. In dit pakket zitten alle handige tools waarmee jij tot een mooi basis tuinontwerp kunt komen. In ons tekenjetuin.nl ENTRY pakket kun je verwachten:

First Person Camera 3D

 • Met ons online tuinontwerp programma teken je eenvoudig jouw eigen tuinontwerp. Naast een 2D tekening, bieden wij je de mogelijkheid om jouw tuinontwerp in 3D te bekijken. Met de First Person Camera loop je als het ware in 3D door jouw nieuwe tuin! In 3D kun je objecten zoals een boom of loungeset, eenvoudig verplaatsen naar de exacte locatie die jij voor ogen hebt!

Waar te vinden?

Deze functie is te vinden in de taakbalk. Zoek naar de knop “3D” en klik hierop.

First Person Camera

Kies in de balk voor de optie “First Person Camera” om door de tuin te kunnen wandelen.

First Person Camera 2

Wandel vervolgens met de toetsen WSAD op jouw toetsenbord door de tuin en bepaal met jouw muis de kijkrichting. Om deze functie te verlaten druk je op de knop escape.

First Person Camera 3

Bekijk hier de volledige videouitleg van “First Person Camera”.

PlantEncyclopedie en plantenzoekmachine

 • Onze PlantenEncyclopedia is een unieke en geavanceerde plantenzoekmachine. Ben je een tuin aan het ontwerpen en zoek je de juiste planten, bomen en struiken? Pak de PlantenEncyclopedia er dan bij. Je zoekt eenvoudig op naam of eigenschap (winterhard, wintergroen etc.). Zodra je de juiste beplanting bij elkaar hebt gevonden, voeg je deze toe aan jouw moodboard.

Waar te vinden?

De PlantEncyclopedie is te vinden op onze homepagina onder het kopje producten.

Je zoekt vervolgens op naam of op categorie.

PlantenEncyclopedie 2

Door de juiste beplanting aan te klikken, krijg je een volledig overzicht van alle eigenschappen. Deze eigenschappen kun je naast jouw tuineigenschappen leggen om te bekijken of dit de juiste beplanting is voor jouw tuin.

PlantenEncyclopedie 3

Bekijk hier de volledige videouitleg van “PlantenEncyclopedia en Plantenzoekmacine”.

Zon- en schaduwsimulator

 • Wil je een tuinontwerp tekenen dat precies bij je past, dan is het goed om te weten waar op welk moment van de dag de zon staat. Een moestuin leg je namelijk liever aan op een zonnige plek, dit geldt ook voor jouw terras (mits je een zonaanbidder bent). In onze online tekentool krijg je toegang tot de zon- en schaduwsimulator. Je kunt de zon en de schaduw eenvoudig simuleren in je tuinontwerp en het in 3D bekijken. In deze functie zit ook de windsimulator en regensimulator verweven. Zo bekijk je eenvoudig wat de wind- en regenrichting is.

Waar te vinden?

Je roept de zon- en schaduwsimulator op door in de tekentool te gaan naar het knopje “3D”. De 3D wereld van jouw tuinontwerp wordt opgestart.

zon- en schaduwsimulator 1

Als de 3D wereld van jouw tuinontwerp is ingeladen, zie je vervolgens een langwerpige balk onderaan het scherm. Dit is de zon- en schaduwsimulator. Hier kies je de tijd en de periode en bekijk je het resultaat van de zon op jouw tuinontwerp.

zon- en schaduwsimulator 1

Bekijk hier de volledige videouitleg van “zon- en schaduwsimulator”.

Verlichtingsplan maken

 • Een tuin komt pas echt tot leven met de juiste verlichting. Met de verlichtingsplanner is dat vanaf nu mogelijk. Binnen enkele stappen teken je zelf een uitgebreid verlichtingsplan in jouw tuinontwerp. Je kunt zelfs kiezen tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Onze tool is zelfs zo geniaal dat er met één klik op de knop een compleet kabelplan kan worden gemaakt. Heb je het verlichtingsplan klaar? Dan bestel je alle onderdelen eenvoudig in onze webshop.

Waar te vinden?

De verlichtingsplanner is te vinden onder het kopje “weergave” in de tekentool.

Verlichtingsplanner

Volg het stappenplan om jouw verlichtingsplan tot een succes te maken!

Verlichtingsplanner 2

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Verlichtingsplan maken”.

Bewateringsplanner

 • Om jouw planten goed te verzorgen, is een bewateringsplan van belang. Je rekent in dit plan uit hoeveel waterpunten er nodig zijn om de tuin optimaal te kunnen voorzien. In ons tekenprogramma kun je gebruik maken van de bewateringsplanner. Om een bewateringsplan te maken, hoef je alleen maar te weten wat de waterdruk is en of er een sloot of bron bui de tuin aanwezig is. Deze waardes voer je in en met een paar drukken op de knop is de hele tuin digitaal voorzien van bewatering.

Waar te vinden?

De bewateringsplanner is te vinden onder het kopje “weergave” in de tekentool.

Bewateringsplanner 1

De bewateringsplanner wordt opgestart en is onderaan het scherm zichtbaar. Druk op “automatisch plaatsen” om een automatisch plan te krijgen.

Het automatische plan is gegenereerd. Volg vervolgens het stappenplan om de juiste sproeiers en leidingen te verkrijgen aan de hand van jouw installatie.

Bewateringsplanner 3

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Bewateringsplanner”.

Offerte aanvragen vanuit jouw tuinontwerp

 • Jouw droomtuin krijgt in onze tekentool al snel vorm. Al jouw ideeën en wensen zet je eenvoudig zelf in een digitaal tuinontwerp. Zodra je helemaal tevreden bent over jouw kunstwerk, kun je zelfs dit ontwerp doorsturen naar een van onze gerenommeerde hoveniers bij jou in de buurt. Je bent vast benieuwd hoe kostbaar jouw mooie plannen zijn. Vanuit onze tekentool is het erg simpel om een offerteaanvraag de deur uit te doen. De aangesloten garDsign-hoveniers in jouw buurt krijgen een bericht, zien jouw tuinontwerp en kunnen gaan rekenen. Maximaal 3 hoveniers kunnen reageren op jouw offerteaanvraag. Het is volledig vrijblijvend en jij kiest zelf de meest geschikte hovenier!

Waar te vinden?

Zoek het knopje “offerte” op. Dit vind je rechts onderin het beeld vanuit de tekentool bekeken. Druk hier vervolgens op om het offertetraject te starten.

offerte aanvragen vanuit tuinontwerp 1

Je krijgt een stappenplan te zien. Druk op “offerte aanvragen”.

Offerte aanvragen vanuit je tuinontwerp 2

Je geeft aan wat exact de werkzaamheden zijn die je wilt laten offreren.

Offerte aanvragen vanuit tuinontwerp 3

Voer jouw adresgegevens in.

Offerte aanvragen vanuit tuinontwerp 4

Je kunt als laatst nog wat foto’s van jouw huidige situatie meesturen. Zo krijgt de hovenier een exact beeld van jouw tuin en wat er moet gebeuren. Door deze foto’s mee te sturen, is het voor de hovenier makkelijker om een goede prijsindicatie te maken zonder verrassingen.

Offerte aanvragen vanuit jouw tuinontwerp

Jouw offerte wordt gemaakt! Je krijgt zo snel mogelijk bericht van de hovenier bij jou in de buurt.

Offerte aanvragen vanuit jouw tuinontwerp 7

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Offerte aanvragen vanuit je tuinontwerp”.

Deel jouw ontwerp

 • Soms is het fijn om jouw tuinontwerp te kunnen delen. Zo kun je om een mening vragen van buitenaf. Ben je overtuigd van jouw eigen tuinontwerp dan is het zelfs mogelijk om dit tuinontwerp te delen met de uitvoerende partij van jouw nieuwe tuin. Zo hebben zij gemakkelijk een overzicht van de werkzaamheden en het gewenste resultaat.

Waar te vinden?

Een tuinontwerp deel je door in de tekening op het knopje “delen” te drukken. Het voordeel hiervan, is dat de ontvanger het tuinontwerp in 3D kan bekijken.

deel jouw tuinontwerp 1

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Deel jouw ontwerp”.

Eigen afbeelding in tuinontwerp

 • In ons online tekenprogramma vind je talloze afbeeldingen van bomen, planten, bestrating en producten zoals verlichting. Wil je het tuinontwerp nog persoonlijker maken? Importeer dan jouw eigen afbeeldingen in het tuinontwerp.

Waar te vinden?

Deze functie is te vinden onder het kopje “bewerken”.

eigen afbeelding in tuinontwerp

Voeg een foto toe uit jouw eigen collectie en klik vervolgens op het knopje “bestand uploaden”.

eigen afbeelding in tuinontwerp

Jouw foto staat nu in het tuinontwerp. Je kunt hem slepen naar de gewenste positie.

Eigen afbeelding in tuinontwerp

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Eigen afbeelding in tuinontwerp”.

Moodboard maken

 • Een goed tuinontwerp begint bij inspiratie. Je wilt graag jouw inspiratie ergens kwijt kunnen en dit in een mooi overzicht plaatsen. De tijd dat je hiervoor foto’s uit tijdschriften knipte en op een stuk karton plakte, is echt voorbij. In ons online tuinontwerp programma maak je eenvoudig een digitaal moodboard. Je kunt door onze webshop heen scrollen en deze resultaten toevoegen aan jouw moodboard.

Waar te vinden?

Roep vanuit de tekentool, de webshop afbeeldingenlijst op. Deze vind je onder het kopje “bewerken”.

Moodboard 1

Vul de naam in van het product of van de plant die je graag wilt gebruiken op jouw moodboard.

Moodboard 2

Bekijk op je gemak nog eens de eigenschappen van het product of van de plant. Klik vervolgens op “afbeelding toevoegen aan tekening”.

Moodboard 3

De afbeelding staat nu in jouw tuintekening. Verplaats deze naar de gewenste plek in jouw tekening.

Moodboard 4

Bekijk hier de volledige videouitleg van “moodboard maken”.

Printen op schaal

 • Zodra je tevreden bent over het tuinontwerp wat je hebt gemaakt, bieden wij je de mogelijkheid om dit ontwerp op schaal uit te printen. Dit kan zowel in 2D als in 3D. Met printen op schaal blijf je de exacte verhouding behouden tussen de werkelijkheid en jouw tekening.

Deze functie is te vinden ín onze tekenjetuin.nl tekentool onder het kopje “Bestand”. Daarna kies je voor “Printen”.

Printen op schaal

Vervolgens bekijk je de pagina oriëntatie waar jouw tuinontwerp het beste op uit komt. Door met jouw muis op en neer te scrollen, bepaal je de schaal. Hierdoor plaats je exact het kader wat je nodig hebt om jouw tuinontwerp op de juiste schaal uit te kunnen printen.

Printen op schaal 2

Zodra je de schaal hebt bepaald, ga je naar de button “Afdrukken als PDF”.

Printen op schaal

Bewaar jouw tuinontwerp als PDF en print hem uit vanuit de PDF.

Printen op schaal

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Printen op schaal”.

Online tuinontwerpen met support

 • Onze online tekentool is erg intuïtief en gebruiksvriendelijk. Vaak is het vanzelfsprekend en voor de hand liggend. Natuurlijk zijn we er voor je als je toch vastloopt. Kijk bijvoorbeeld eens in ons uitgebreide helpcenter. Hier worden de meest gestelde vragen vaak al beantwoord! Vind je het antwoord op jouw vraag niet in ons online helpcenter? Kijk dan eens naar onze gedetailleerde en ondertitelde video’s met extra instructies.

Waar te vinden?

Het helpcenter is te vinden op de homepagina rechts boven in het scherm.

online tuinontwerpen met support

Zodra je hier op hebt geklikt, krijg je een database te zien met de meest gestelde vragen. Ook kun je hier zelf je vraag stellen.

Online tuinontwerpen met support

Bekijk hier de volledige videouitleg van “online tuinontwerpen met support”.

Ben je ervan overtuigd dat ons ENTRY pakket aan jouw wensen voldoet? Kies dan voor het ENTRY pakket. Profiteer van 25% korting bij een jaarlijkse betaling!

Kies voor ENTRY

ADVANCED

Het tekenjetuin.nl ADVANCED pakket is voor de gevorderde kunstenaar. In dit pakket zitten allerlei handige tools waarmee je tot een semiprofessioneel online tuinontwerp kunt komen. In ons tekenjetuin.nl ADVANCED pakket voor de consument krijg je alle functies van het tekenjetuin.nl ENTRY pakket aangevuld met:

Legenda

 • In een legenda leg je uit wat de symbolen in je tuinontwerp betekenen. In onze tekentool is het mogelijk om een legenda in het tuinontwerp te genereren. Je kunt elk type plant of verlichting een eigen letter of cijfer toekennen.

Waar te vinden?

De legenda kun je vinden onder het tandwieltje (instellingen).

Legenda 1

Druk op “+ legenda items toevoegen” om een legenda aan te maken.

Legenda 2

Klik op hetgeen wat je wilt coderen. Je kunt ieder product en iedere plant aanklikken. Geef deze bijvoorbeeld een letter of een cijfer.

Legenda 3

Bekijk hier de volledige videouitleg van “legenda”.

Materiaal veranderen en wijzigen

 • Met onze tuinontwerptool kun je heel gedetailleerd ontwerpen voor een realistisch beeld. Je kunt oppervlakken in verschillende kleuren en verbanden uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld de kleur van de betontegel aanpassen, maar ook het formaat of verband hiervan? Dat doe je met deze functie. In de productbibliotheek kun je allerlei soorten materialen kiezen en als je al iets gekozen hebt, kun je dit ook later nog veranderen.

Waar te vinden?

Selecteer in de tekentool het product wat je wilt wijzigen.

Materiaal veranderen 1

Links van het scherm krijg je een overzicht te zien van alle mogelijkheden van het product. Door deze varianten aan te klikken, veranderd de samenstelling van het product meteen in het tuinontwerp.

Materiaal veranderen 2

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Materiaal veranderen en wijzigen”.

Tekenoppervlak tekening aanpassen

 • Het aanpassen van het tekenoppervlak kan handig zijn als je per ongeluk verkeerd bent begonnen met jouw ontwerp. Je hoeft dan gelukkig niet opnieuw te beginnen. Maak het canvas simpelweg groter en zet het eerste ontwerp veilig opzij voordat je opnieuw begint. Ook als je een stuk grond hebt bijgekocht, kan het handig zijn om je oorspronkelijke canvas te vergroten. Het vergroten van jouw canvas geeft je ook meer speling in werkruimte. Zet op het vrijgekomen plek bijvoorbeeld een moodboard neer voor extra inspiratie.

Waar te vinden?

Het tekenoppervlak aanpassen vind je onder het kopje “instellingen”.

Tekenoppervlak aanpassen

Vervolgens kun je aan de linkerzijde van het scherm het canvas verplaatsen.

Tekenoppervlak aanpassen 2

Het is ook mogelijk om jouw canvas op de meter nauwkeurig in te stellen.

Tekenoppervlak aanpassen 3

Bekijk hier de volledige videouitleg van “tekenoppervlak tekening aanpassen”.

Extra iconen en varianten

 • Met deze extra iconen en varianten maak je het jezelf heel gemakkelijk. Deze kant-en-klaar getekende producten pak je zo uit de productbibliotheek. Denk hierbij aan bebouwing, diverse soorten daken, ramen en deuren maar ook een veranda, kapschuur of blokhut. Kies het product dat het beste past bij het beeld dat je voor ogen hebt en pas de maten hier op aan.

Waar te vinden?

Links boven in beeld zie je “Bibliotheek”. Hier staan alle iconen en varianten die voor jou beschikbaar zijn.

Extra iconen en varianten

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Extra varianten en iconen”.

Toon afmetingen

 • “Meten is weten”. Dat geldt zeker ook op het moment dat je een nieuwe tuin gaat ontwerpen via ons online teken programma.

Waar te vinden?

De tool is te vinden onder het kopje “gereedschappen”. Deze staat in de “Bibliotheek” linksboven in het scherm.

Toon afmetingen

Kies vervolgens de maatlijn die je wilt hebben en sleep hem de tekening in. Zo kun je van verschillende opjecten de exacte maten achterhalen.

Toon afmetingen

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Toon afmetingen”.

Ben je ervan overtuigd dat ons ADVANCED pakket aan jouw wensen voldoet? Kies dan voor het ADVANCED pakket. Profiteer van 25% korting bij een jaarlijkse betaling!

Kies voor ADVANCED

PREMIUM

Het tekenjetuin.nl PREMIUM pakket is voor de professionele kunstenaar. In dit pakket zitten allerlei handige tools waarmee je tot een professioneel online tuinontwerp kunt komen. In ons tekenjetuin.nl PREMIUM pakket voor de consument krijg je alle functies van het tekenjetuin.nl ENTRY + ADVANCED pakket aangevuld met:

PDF op schaal in tuinontwerp uploaden

 • In ons online tekenprogramma kun je een ontwerp starten vanuit jouw kavelgegevens en luchtfoto. Soms heb je al een plattegrond van het perceel (van de architect misschien?) en wil je deze importeren en daarop kunnen tekenen. Uiteraard op schaal. Het is zelfs mogelijk om een Google Maps screenshot te maken en deze te importeren.

Beplantingsplan genereren

 • Een nieuwe tuin is niet compleet zonder de toevoeging van planten, bomen en struiken. Wil je gaan werken met gras, met groenblijvende hagen of met uitbundige zomerbloeiers? Dankzij de PlantenEncyclopedia in de online tekentool, stel je nauwkeurig een beplantingsplan op. Zo zie je hoe jouw planten tot hun recht komen in jouw nieuwe tuinontwerp. Dankzij de PlantEncyclopedia leer je meer over de eigenschappen van de planten. Dit beplantingsplan daarna eenvoudig te bestellen via onze webshop.

Waar te vinden?

De beplantingslijst is makkelijk te genereren. Je selecteert de beplanting waar je een lijst van wilt maken.

Beplantingslijst 1

Vervolgens klik je op de knop “maak een nieuwe lijst”.

Beplantingslijst 2

Je geeft de nieuwe lijst een naam.

Beplantingslijst 3

En voilà, hier is je beplantingsplan. Deze kun je nog handmatig aanpassen etc.

Beplantingslijst 4

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Beplantingsplan”.

Tuinontwerp tekenen in lagen

 • Een handige functionaliteit om te tekenen in lagen. De tekening is in lagen opgebouwd die je ieder afzonderlijk kunt aan- of uitzetten. Hiermee bepaal je wat wel of juist niet getoond wordt in het toonontwerp. Wil je het tuinontwerp delen? Dan is het heel handig dat je sommige lagen kunt verbergen zodat de tekening niet onnodig ingewikkeld wordt. Vink bijvoorbeeld het bewateringsplan uit, zo krijg je dit niet te zien op de print van jouw tuinontwerp. De lagen kun je aan en uit zetten aan de rechterzijde van het beeldscherm.

Tuinontwerp in schetsweergave

 • Een digitaal tuinontwerp als schets maken zodat het eruit ziet alsof het met de hand is geschetst, dat kan met tekentool van tekenjetuin.nl. Jouw ontwerp krijgt zo een heel andere uitstraling. Je kunt zelfs doorgaan met ontwerpen in de schetsweergave.

Waar te vinden?

De schetsweergave is te vinden onder het kopje “Weergave”.

Tuinontwerp als schetsweergave 1

Bekijk hier de volledige videouitleg van “Tuinontwerp in schetsweergave”.

Wil je onze tekentool tot in de puntjes leren kennen? Kies van voor onze aanvullende workshop waarin we jou tot een meester ontwerper opleiden.

Lees meer in dit artikel over de online cursus tuinontwerpen voor de particulier.

Bekijk artikel

Ben je ervan overtuigd dat ons PREMIUM pakket aan jouw wensen voldoet? Kies dan voor het PREMIUM pakket. Profiteer van 25% korting bij een jaarlijkse betaling!

Kies voor PREMIUM

Alle rechten voorbehouden | Tekenjetuin | © 2022 | disclaimer | privacy beleid | algemene voorwaarden

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram