In dit artikel

Positie X tov Positie Y transparantie:

Getekende oppervlakken en/of objecten kunnen rechtsonder exact (per cm) worden ingesteld met Positie X tov Positie Y. Daarnaast kan nu ook bij oppervlakken de transparantie worden ingesteld.

Bij het overschrijven van de waarde kan dit definitief worden gemaakt met het ‘groene vinkje’ en/of met ‘enter’.

Muur / pad tekenen; ‘hartlijn’-’buitenmaat’-‘binnenmaat’:

Paden / muren worden getekend vanuit de hartlijn rechtsonder kan nu worden gewisseld van hartlijn naar buitenmaat en binnenmaat. Zodat de gewenste maatvoering kan worden bepaald / ingesteld.

Polygon sluiten en hulplijnen:

Tijdens het tekenen van een muur / pad wordt met een extra hulplijn (zie rood) de haakse hoek getoond icm de afstand. Het eindpunt sluiten kan met de knop ‘Polygon sluiten’ onder de ‘Stop-knop’. Dit kan tijdens het tekenen maar ook achteraf na het opnieuw vastpakken van het getekende element.

Selecteren in stuklijst en tekening:

Je kan nu in de tekening en/of stuklijst meerdere getekende elementen tegelijk selecteren dit doe je door na de eerste selectie de ‘shift-toets’ ingedrukt te houden. Zo’n selectie kan je kopieren, verwijderen hoogte aanpassen & binnenkort ook hernoemen / + koppelen aan een plantlijst bijvoorbeeld.

Scrollen en inzoomen in tekening:

Scrollen:

Als je door te scrollen met de muis (in de tekening) bijvoorbeeld van boven naar beneden scrolt kan je door tijdens het scrollen de ‘Shift-toets’ (sneltoets) aan te klikken naar links en/of rechts scrollen.

Inzoomen:

Als je scrolt icm de ‘Ctrl-toets’ ingedrukt te houden kan je in/uitzoomen in de tekening. Bij instellingen kan je de tekening weer herstellen naar de (100%) uitgangspositie.

Indeling bibliotheek:

We hebben de indeling van de bibliotheek aangepast en uitgebreid, bijvoorbeeld daken zitten nu in een aparte subgroep. Zodat je met lagen (rechts) de daken afzonderlijk aan/uit kan vinken. Daarnaast zijn ramen en deuren nu zichtbaar in de muur zie onderstaande screenshot. Met Positie X/Y kan worden gepositioneerd.

Vorm-, dak- en talud-kiezer bij (alle) oppervlakken beschikbaar:

Je kan nu naast daken bij ieder oppervlak de vorm-, dak- en talud-kiezer selecteren, de ingestelde (start)hoogte wordt automatisch meegenomen van het betreffende teken-icoon. Daarnaast zijn de instelopties uitgebreid bij het tekenen van zo’n dak, talud-vorm.

Nieuwe iconen toegevoegd:

In 2019 is de teken-bibliotheek uitgebreid zoals extra varianten kastanje- en douglas-palen, leilindes 4, 5 taks in verschillende hoogtes, meerdere varianten blokhagen bollen en kegels, vlinderstruiken, en meerdere hoogtes van de Magnolia kobus oisterwijk, Magnolia soulangenea, Prunus lusitanica en meerdere kleuren kliko’s.

Bewateringsplanner:

De bewateringsplanner is (volledig) geautomatiseerd je kan het ontwerp automatisch laten vullen met sproeiers en vervolgens de sproeiers met 1 druk op de knop aansluiten met leidingen. Het bewateringsplan kan vervolgens worden aangepast naar wens sproeiers bijplaatsen leidingen verleggen enz…

YouTube video

Leaf5Leaf6