De Vlinderstruik (Buddleja Davidii)

Teunis van de pol
Henri Jansen
05-05-2021

Met een Vlinderstruik help je de fauna

Wil je meer vlinders in je tuin? Zet een Vlinderstruik in je tuin! Deze prachtige plant bloeit van juli tot eind september. Zelfs in oktober kan hij nog bloeien. Dus je hebt een zomer lang plezier van de bloemen. En van de vlinders die erop af komen natuurlijk. Een gevarieerde én klimaatvriendelijke tuin is een tuin waar ruimte is voor leven: voor vogels, vlinders en insecten. Kies daarom voor planten en bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

De Vlinderstruik in de zon

Wil je een Vlinderstruik planten, kijk eerst of er een zonnige en beschutte plek in je tuin is. Vlinderstruiken houden namelijk van de zon! Dan zal de plant optimaal groeien en bloeien.
Tip: ben je net verhuisd en heb je er nog niet goed zicht op wat het meest zonnige plekje in je tuin is? In onze tuinontwerp tool weet je het met één druk op de knop. Vul je adres in en jouw kavel wordt vanzelf geladen. Door de handige Zon- en Schaduwsimulatie zie je direct wat het meest zonnige plekje in jouw tuin is.

Ontdek de zonnige plekken van jouw tuin:

Ontvang hier jouw gratis account

De ideale bodem

Een Vlinderstruik staat graag met zijn wortels droog. Blijft er op een plek vaak water in de tuin staan, zet de plant dan liever niet daar, of spit de grond diep los zodat het overtollige water weg kan zakken. Verder stelt de Vlinderstruik niet veel eisen aan de grond. Wil je een perfecte ondergrond voor jouw Vlinderstruik realiseren? Check dan deze blog over bodemverbetering!

De Vlinderstruik in de winter

De Vlinderstruik-familie is groot. Vlinderstruik is in principe bladverliezend, maar in een zachte winter behoudt hij grotendeels het blad. Check onze handige PlantenEncyclopedie: daarin staan diverse soorten Vlinderstruiken met hun eigenschappen.

Is de Vlinderstruik bestand tegen vorst?

De Vlinderstruik houdt van de zon en warmte. Toch is de plant enigszins winterhard. Maar wordt het -15°C of kouder, dan heb je grote kans dat deze plant het niet red. Je kunt de plant prima afschermen door er een rietmat of iets dergelijks rond te zetten. Noppenfolie kan ook, maar haal plastic tijdig weg om wegrotten te voorkomen. In dit artikel lees je meer over de bescherming tegen de vorst.

Vlinderstruik in pot

Heb je geen grote border of is het zonnigste plekje van je tuin nu eenmaal het terras? Zet de Vlinderstruik dan in een ruime pot. Kies daarvoor het liefst een Vlinderstruiksoort met een compacte groei.

Vlinders zijn dol op de Vlinderstruik

Vlinders zijn dol op de Vlinderstruik

Hoe hoog wordt een Vlinderstruik?

Veel soorten kunnen wel twee tot drie meter hoog worden. Heb je die ruimte niet, kies dan voor de Buddleja buzz: deze soort wordt zo’n zestig centimeter hoog. De Buddleja chip-soorten groeien ook compact en worden ongeveer tachtig centimeter hoog.

Stekken

Ben je onder de indruk van jouw Vlinderstruik en zou je 'm op nog een andere plek in je tuin willen? Of wil je iemand anders blij maken met deze insectenmagneet? De Vlinderstruik is eenvoudig te stekken. Dat doe je in het voorjaar. Knip ongeveer twintig centimeter lange toppen van afgeknipte takken af en zet ze in vochtige grond. Het stekje gaat na verloop van tijd wortelen: dat is het begin van een nieuwe Vlinderstruik!

Hoe en wanneer Vlinderstruik snoeien?

Een Vlinderstruik kun je tot eind maart terugsnoeien. Door goed snoeiwerk geniet je in de zomer van een uitbundige bloei. Hovenier Henri Jansen vertelt er in deze video meer over.
Er zijn meerdere soorten, maar de grote Buddleja davidii is wel de bekendste en in vele kleuren te verkrijgen. Daarnaast zijn er ook kleinere soorten, ook in diverse kleuren. Een Vlinderstruik  kan afhankelijk van het soort vrij fors en hoog worden. Snoei een Vlinderstruik zo ver mogelijk naar beneden terug. Kijk daarvoor naar de plek waar de jonge uitlopers uitkomen. Snoei de plant net boven die jonge uitlopers terug. Gebruik daarvoor een schone snoeischaar of een zaagje. Door het snoeiwerk krijgt de struik weer lucht en licht en groeien er uiteindelijk weer de mooiste bloemen. Snoeien is bloeien. Wees dus niet bang om de snoeischaar in deze plant te zetten.

Snoeien voor een tweede bloei

Wil je twee keer in hetzelfde jaar genieten van de mooie bloemen, knip dan na de eerste bloei de uitgebloeide bloemen eruit. De tweede keer dat de plant bloemen vormt, kunnen die tot in oktober te zien zijn.

Vlinderstruik verjongen

Heb je al een paar jaar geleden een Vlinderstruik geplant, dan is het verstandig om een dikke, oudere tak eruit te halen om de struik te verjongen. Op deze manier houd je de struik krachtig. Zien hoe Henri Jansen de Vlinderstruik verjongt? Check snel de video!

Vlinderstruik verplaatsen

Ga je een nieuwe Vlinderstruik planten of wil je ‘m verplaatsen in je tuin?  Oudere exemplaren hebben vaak maar een paar penwortels en dat maakt verplanten lastig. Steek de plant twee à drie keer goed rond in een jaar tijd. Zo dwing je de plant om extra haarwortels aan te zetten en heb je meer kans van slagen. Vaak zijn de omstandigheden in de grond niet optimaal om de plant goed te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan nieuwbouwgronden die helemaal verstoord en verdicht zijn. Gebruik dan een bodemverbeteringsmiddel. Er zijn veel bodemverbeteringsmiddelen op de markt, die allemaal volgens hetzelfde principe werken. De schimmels en bacteriën in het middel zorgen ervoor dat het bodemleven meer wordt geactiveerd. Zo kunnen planten beter groeien. Meer hierover weten? Kijk dan naar de video waarin hovenier Henri Jansen je uitleg geeft over het nut van dergelijke middelen.

Wist je dat...?

…vlinders zo blij zijn met de Vlinderstruik omdat de bloembuis lang en smal is? Hierdoor kunnen alleen insecten met een lange tong van de nectar snoepen. De Buddleja globosa is, met zijn oranje-gele bolletjes een aparte verschijning!

Nog meer vlindermagneten

Naast de Vlinderstruik nog meer planten in je tuin die insecten lokken? Ga dan voor Lavendel, Sierui, Kattenkruid, en Bergsteentijm. Ook Winterheide, Salvia, Viburnum en Herfstasters zijn favoriet bij vlinders.

Bekijk het resultaat

Zien hoe Henri Jansen de Vlinderstruik verjongt? Check snel de video!

YouTube video

Bekijk hoe de vlinderstruik in jouw tuin tot zijn recht komt:

Ontvang jouw gratis account

Alle rechten voorbehouden | Tekenjetuin | © 2022 | disclaimer | privacy beleid | algemene voorwaarden

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram