In dit artikel

De wensen van de klant.

Groen, ruimte รฉn makkelijk in onderhoud. Dat was de opdracht die Henri Jansen meekreeg toen hij een ontwerp mocht maken voor zijn klant. Het resultaat is een tuin met een mooie, ruimtelijke indeling, een terras om lekker te zitten, een groot gazon waar de hond kan ravotten, maar ook zeker ruimte voor bloemborders met bloeiende planten.

De tips van Henri op een rij!

  • Een wens van veel mensen is een onderhoudsarme tuin. Houd als vuistregel aan om een derde van de tuin in te vullen met tegels, vlonders ofย  halfverharding en niet meer dan dat! Kies liefst voor waterdoorlatende verharding, om in tijden van extreme regenval overstromingen van het riool tegen te gaan. Twee derde van de tuin kan dan uit groen bestaan. Dit zorgt voor een mooie verdeling; het ontwerp is in balans.
  • Niemand zit te wachten op een saaie tuin. Breng daarom de nodige diversiteit aan in de indeling. In de voorbeeldtuin in de video koos Henri bijvoorbeeld ervoor om een deel van de bestrating diagonaal te leggen. Zo krijg je andere zichtlijnen en wordt jeย  ontwerp spannender!
  • Bomen geven de tuin een goede basis. Kijk naar de grootte van je tuin en pas hier de soortkeuze op aan. Heesters en struiken geven een tuin wat meer body en structuur. Denk ook aan groenblijvende heesters voor de winterdag. Met vaste planten, eenjarigen en bollen en knollen plant je de rest aan.
  • Een gevarieerde tuin is een tuin waar ruimte is voor leven, voor vogels, vlinders en insecten. Kies voor planten die insecten lokken, zoals lavendel, sierui, kattenkruid, vlinderstruik en bergsteentijm. Vogels nestelen graag in een haag of boom.
  • Een onderhoudsarme tuin hoeft niet uit veel tegels te bestaan! Kies voor bodembedekkers, winterharde planten en struiken. Maak dichte plantvakken, eventueel op hoogte voor het gemak en een speels effect. Zo krijgt onkruid veel minder kans.

Bekijk het resultaat

Wil je zien hoe de tuin die Henri Jansen ontwierp is geworden en wat de bewoner ervan vindt? Check de video.

YouTube video

Leaf5Leaf6