In dit artikel

Toch is courgette ook geschikt voor de kleinere moestuin, omdat je hem de hoogte in kunt leiden, vooral de klimmende soort. Voor courgette is het nΓΊ de beste tijd om te zaaien.

Meestal zie je alleen de bekende groene courgette in de winkel, maar er bestaan veel meer soorten. Zo zijn er ook lichtgroene, gele, witte en zeer donkergroene kleuren en er zijn ook courgettesoorten waarbij de vrucht een andere vorm heeft, zoals de bijzondere patisson. Een witte, ronde courgette met een golvende rand.

Zaaien

Courgette houdt van zonlicht en warmte. In het voorjaar kan je wel al in de koude bak zaaien, zo vanaf april, als er geen vorst meer verwacht wordt. Maar in mei en juni kun je direct in de volle grond zaaien. Het zaad ontkiemt bijzonder snel; al na een paar dagen zie je de eerste groengele topjes boven de grond uitpiepen. Als je direct in de volle grond zaait, houd dan een afstand van ongeveer 1 meter aan tussen de planten. Courgette groeit namelijk razendsnel en wordt behoorlijk groot. Het beste is om de plant langs een rek omhoog te leiden/laten klimmen, waarbij je de stengels horizontaal door het rek te β€˜weeft’.

Mannelijke en vrouwelijke bloemen

Al snel zullen er bloemen gevormd worden. Er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren en de bijen en hommels zorgen als het goed is voor bevruchting. De bloemen zijn ook eetbaar, maar pluk de mannelijke bloemen niet te snel, anders vindt er geen bevruchting plaats en zal je dus geen courgettes kunnen oogsten. De mannelijke bloemen hebben gewoon een steeltje, maar de vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar doordat die in plaats van een steel, een vruchtbeginsel hebben. Een soort minicourgette, die na verloop van tijd, en dus pas na bevruchting, uitgroeit tot een courgette.

Oogsten

De eerste courgettes zijn al na zo’n 7 Γ  8 weken klaar om te oogsten. Bij courgette is het altijd beter om niet te lang te wachten met plukken. Grote exemplaren hebben namelijk veel minder smaak dan kleinere. Een goede maat om te oogsten is als de courgettes zo tussen de 7 en 10 centimeter zijn. Zolang je steeds oogst, blijft de plant nieuwe vruchten vormen. De opbrengst is echt enorm en vaak kun je tot in het najaar van je plant profiteren! Pluk je niet, dan gaat de plant over tot zaadvorming en loopt de vruchtvorming snel terug. Altijd blijven oogsten dus!

Leaf5Leaf6