In dit artikel

In de winter sterft het blad af en overleven de bolletjes die in de grond zitten. In het voorjaar worden er dan weer nieuwe groene sprietjes gevormd. De plant is overigens ook mooi om te zien en in mei bloeit hij prachtig; met paars-roze, bolvormige bloemen.

Bieslook kweken

Bieslook  leent zich uitstekend om in potten te kweken. Zaai vanaf maart en na een week of 7 moeten de kleine plantjes dan verspeend worden in grotere potten. Vanaf april, op het moment dat er geen echte vorst meer verwacht wordt, kun je ook in de volle grond uitzaaien. Houd per pol (dus een aantal zaadjes) zo’n 30 centimeter tussenruimte aan. Kies voor een zonnige standplaats of een plek met halfschaduw. Zorg voor een humusrijke bodem die voldoende kalk bevat en vocht vasthoudt.

Overigens kun je ook in de zomer in potten zaaien en deze plantjes binnen of in de kas laten overwinteren. Je kunt dan natuurlijk ook sprietjes bieslook oogsten.

Verzorging

Houd goed in de gaten dat de grond niet uitdroogt. Bieslook houdt van een vochtige bodem. Eventueel kun je ook bemesten. Dit is zeker wenselijk nadat je een pol in zijn geheel oogst. Bieslook is gevoelig voor roest; de vorming van bruingelige vlekken op het blad. Maar met een zonnige en luchtige standplaats, verklein je de kans op aantasting aanzienlijk. Raakt je plantje toch besmet, dan moet je de hele pol vlak boven de grond afknippen.

Oogsten

In het eerste jaar kun je aan het eind van de zomer bieslook oogsten. Het tweede jaar kan dat al vanaf april. Snijd of knip het loof vlak boven de grond af. Daarna wordt weer nieuw blad gevormd. Bij een volwassen plant kun je wel vier keer per jaar oogsten, of gewoon steeds de hoeveelheid afknippen die je nodig hebt.

Bieslook is niet erg geschikt om te drogen. Je kunt wel de sprietjes fijn knippen en drogen, maar het geeft beter resultaat als je het invriest.

 Hoofdpunten:

  • Zaaien in pot in maart, in volle grond in april
  • Locatie: zonnig / halfschaduw
  • Regelmatig water geven; bieslook houdt van een vochtige grond
  • Oogsten: het hele seizoen kun je steeltjes knippen. Verder kun je in één keer de hele pol oogsten in augustus (eerste jaar) en in het tweede jaar vanaf april en daarna nog zo’n driemaal tijdens  het seizoen.
Leaf5Leaf6