In dit artikel

Toch kan het voorkomen dat ziekte en plagen uw mooie gazon aantasten. Hieronder een aantal ziektes en plagen op een rijtje. En belangrijk wat doe je er tegen.

Ziektes in het gazon

Voetrot/Sneeuwschimmel

Voetrot of sneeuwschimmel in het gazon

Fusarium (Microdochium) Nivale

Voetrot of sneeuwschimmel komt veelal voor in de periode augustuis t/m april. De aangetaste plekken zijn eerst wit en waterig, en verkleuren langzaam naar geel/oranjebruin. Het gras plakt door de witte mycelium aan elkaar.

Oorzaak:ย Een hoge PH waarde van de grond werkt de ziekte in de hand. Ook een vochtige periode na een droge warme zomer en een te kort aan kali en te veel stikstof in het najaar, stimulieren de ziekte.

Bestrijding:ย Kies grassoorten die minder gevoelig zijn, bemest na september niet meer met stikstof. Bemest i.p.v. stikstof in het najaar met kali. En belangrijk voorkom verspreiding via de maaimachine en zorg voor goed afgestelde maaimachine met scherpe messen.

Rooddraad

Rooddraad in het gazon

Laetisaria fuciformis

Gedurende het gehele groeiseizoen van maart tot november komt Rooddraad voor. Het begint met een kleine geel/bruine verkleuring. Bij vochtig weer worden rood/roze gekleurde draden zichtbaar. Bij een ernstige aantasting sterft het hele gras af.

Oorzaak:ย Een dichtgeslagen toplaag met een slechte onderliggende bodemstructuur en een tekort aan stikstof.

Bestrijding:ย Bemesten met snel opneembare stikstof, zorg voor beluchting van de toplaag zodat er zuurstof in de grond kan komen.

Plagen in het gazon

Rouwvlieglarven

Rouwvlieglarven in het gazon

Dilophus febrilis

De Rouwvlieglarven zorgen voor de meeste schade in het voorjaar. Ze vreten de wortels en plantendelen van een graspol aan. Waardoor pleksgewijs het gazon afsterft. De larven zijn te herkennen aan de grauwbruine kleur en de donkerbruine, glanzende kop. De rouwvlieglarven kunnen 10-12mm lang worden.

Oorzaak:ย Te veel organische resten op het gazon (bijv maairesten of blad) te lange grasmat in de winter.

Bestrijding:ย Rollen van de mat om het contact met grond en wortels te verbeteren, toedienen van stikstof om de grasgroei te bevorderen. ook belangrijk om voor een korte grasmat te zorgen aan het einde van het groeiseizoen.

Emelten

Tipula paludosa


Emelten zijn larven van de langpootmuggen die onder en boven de grond grasdelen afvreten. Emelten zijn onopvallende rupsachtige beestjes met een grijgrauwe kleur en een lengte van ongeveer 4 cm.

Oorzaak: Los en vochtig bodemoppervlak gecombineerd met een warme en vochtige periode.

Bestrijding:ย Zorg voor een goede ontwatering van het gazon ook een dichtere bodemlaag d.m.v rollen beperkt de schade. Eventueel kan de emelt bestreden worden met een gewasbeschermingmiddel.

Onkruid in het gazon

Mos

Mos in het gazon

Mossen zoals lever en bladmossen groeien het hele jaar rond ook in de wintermaanden. Mossen nemen de plek in de graspollen, dus geen grasgroei meer.

Oorzaak: Vochtige en schaduwrijke omgeving met weinig concurrentie, een gebrek aan voedingsstoffen en een verzuurde en slecht beluchtte grond zorgen voor de groei van mos.

Bestrijding: Verbeteren van de lucht en waterhuishouding en gebalanceerd bemesten/bekalken. Verder is het belangrijk om het mos uit te harken en het gras te verticuteren. Maai ook niet te laag.

Leaf5Leaf6