In dit artikel

Veel zonlicht zorgt bijvoorbeeld voor een uitbundigere bloei en voor zoetere vruchten bij fruitbomen, terwijl andere planten het juist beter doen in de schaduw of halfschaduw. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerp van een tuin al rekening te houden met de lichtval. De ligging van de tuin zelf en de ligging van het huis ten opzichte van de tuin is daarbij essentieel. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor eventuele andere aanwezige hoge objecten die een schaduw kunnen werpen op (delen van) je tuin. Met de onze tekentool en de 3D-functie kun je dat allemaal meenemen in je ontwerp!

De 3D-functie laat mooi zien waar de schaduwen vallen

Geef bij jouw tuinontwerp aan waar noord en zuid zijn en plaats alle hoge objecten (muren, schuttingen, bomen) op de plattegrond. Dat doe je dus eerst in de tweedimensionale tekentool. Als je dan vervolgens op de 3D-functie klikt, rechts bovenin het scherm, krijg je een mooie driedimensionale weergave van het ontwerp en zie je hoe het resultaat in het echt zal worden. Je ziet ook precies hoe de schaduwen vallen op elk tijdstip van de dag.

Rechts onderin het 3D-scherm kan je namelijk de knoppen die de tijd en de maand aangeven verschuiven, waardoor je de schaduwen mee ziet schuiven. Zo is het duidelijk hoe de schaduw zich gedurende de dag verplaatst, maar je ziet ook het verschil tussen de seizoenen. In de winterperiode bijvoorbeeld, hebben de schaduwen een grotere lengte dan tijdens de zomermaanden (dit heeft te maken met de stand van de zon). De 3D-functie stelt je dus in staat om te beoordelen wat de juiste standplaats is voor bepaalde planten en het geeft je de gelegenheid om eventueel nog aanpassingen te maken mocht de plek die je in je ontwerp voor een plant hebt gekozen niet de juiste keuze zijn.

Ideaal toch, als je met een klik van je muis nog even snel een eik of andere boom uit kunt graven en verplaatsen? Door op die manier in je ontwerp te spelen met de lichtval, creëer je een optimale verdeling van de vegetatie en objecten in je tuin. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen voor meer of juist minder zon op je terras. Je kunt de fruitstruikjes en bloemen een zonnig plekje geven en op schaduwrijke plekken  een paar mooie schaduwliefhebbers planten. Denk bijvoorbeeld aan sierlijke varens, die het onder de bomen goed doen.

Ligt je tuin pal op het zuiden, dan kan je met behulp van het 3D-ontwerp juist meer schaduw tot stand brengen. Plaats bijvoorbeeld een boom of schutting op een strategische plek en zie in de 3D-functie meteen wat het effect is. Met een tuin op het noorden, kan deze functie je juist helpen om eventueel wat meer licht te creëren. Je kunt bestaande bomen toppen (daarvoor pas je in het ontwerp de lengte aan) of zelfs kappen en bij een hele nieuwe tuin kies je dan uiteraard voor een lagere begroeiing. Klik op 3D en je ziet je tuin precies zoals het in het echt is, mét de werkelijke lichtval erbij. Je krijgt dan een mooi beeld van wat wel en niet mogelijk is en wat de beste opties zijn voor wat betreft plantenkeuze of het plaatsen van bijvoorbeeld een schutting of pergola. Deze kun je met de tekentool allemaal in je ontwerp verwerken!

Twijfel je over de juiste standplaats van de vegetatie, kijk dan even in onze zoekmachine PlantEncyclopedia. Daar kan je bij elke soort zien wanneer hij bloeit, wat voor grondsoort het beste is en ook welke standplaats het beste is voor wat betreft de lichtval.

Leaf5Leaf6