In dit artikel

Online cursus tuinontwerp

Een tuinontwerp maken is een vak apart. Gelukkig hebben wij hiervoor dé oplossing! Met de online cursus tuinontwerp van garDsign leer je thuis, in je eigen tempo, hoe je stap voor stap een droomtuin tekent. Ons online tuinontwerp programma is ontstaan vanuit onze intrinsieke behoefte om ons offertetraject richting de particulier te verbeteren en te versnellen. Een offertetraject is doorgaans erg tijdrovend en daardoor kostbaar voor de ondernemer. Tijd is iets waar iedere ondernemer een tekort aan heeft en daarom moesten de offertes dus sneller en nauwkeuriger de deur uit. In 2012 hebben wij het platform tekenjetuin.nl opgestart. Sindsdien is het voor jou als particulier mogelijk om zelf een tuin te tekenen en dit ontwerp rechtstreeks naar de professional door te sturen. Zo weet jij jouw tuinontwerp goed te vertalen en heb je snel een bijpassende offerte van de professional bij jou in de regio. Er zijn veel instructievideo’s met extra uitleg beschikbaar hoe je bijvoorbeeld de zon en schaduw simulator gebruikt of hoe je een goed plan maakt voor de bewatering van de tuin. Al doende leert men: je zult merken dat je in de praktijk steeds beter je weg vindt in het programma. Maar wil je echt een vliegende start maken en snel flink resultaat boeken? Volg dan onze online cursus!

Online cursus tuinontwerpen voor de professional

Communiceren met elkaar

Door middel van een 3D tuinontwerp te maken via tekenjetuin.nl, is het eenvoudig geworden om dit ontwerp te delen met jouw professional. Ook is het goed om jouw ontwerp te kunnen delen met je vriendenkring om feedback te vragen. In het gedeelde tuinontwerp laat je onder andere de verbandkeuzes van het straatwerk zien, de materiaalkeuzes, jouw beplanting en nog veel meer. Jouw plannen zijn meteen zichtbaar en geeft een direct beeld van jouw wensen. Door een gedetailleerde tekening te maken en dit te bespreken met jouw professional, voorkom je vervelende miscommunicaties en heb je een doel gesteld waar naartoe gewerkt kan worden.

3D-aanzicht in het online cursus tuinontwerpen

Professioneel tekenen met minimale opleiding

Een van onze ambassadeurs is Wander van Laar. Hij werkt sinds zijn zestiende in de hoveniersbranche en heeft enorm veel ervaring op gedaan. Wander werkt al een aantal jaar met ons tuinontwerp programma en is hier gelukkig ook erg tevreden over. Voorheen gebruikte hij verschillende tuinontwerp programma’s waarbij erg veel opleiding en bijscholing nodig was. Hij zocht een programma waarbij hij gewoon lekker snel aan de gang kon gaan met tekenen én de eenvoudige 3D functie is een enorme pluspunt volgens Wander. Voor Wander betekent garDsign:

 • Een tuinontwerp maken in korte tijd.
 • Duidelijke uitleg door middel van video’s.
 • Iedereen kan meetekenen aan het ontwerp.
 • Tijdsbesparing bij het opmeten van het kavel.
 • Snel een beregeningsplan kunnen maken.
Wander van Laar over de online cursus tuinontwerpen

Wat je zoal leert in de online cursus tuinontwerp

Tijdens de online cursus tuinontwerp nemen we je stap voor stap op reis door onze online tekentool. We leren je waar een professioneel tuinontwerp aan moet voldoen en hoe je jouw plannen vertaalt in een digitaal ontwerp. Hoe ga je van start? Waar moet je op letten en wat zijn de basisregels bij het tuinontwerpen? We leggen het allemaal aan je uit. Hieronder enkele onderwerpen die we aansnijden:

Tuinontwerp importeren

 • In de online cursus tuin ontwerpen leren we je de basis van onze tekentool. Dit begint bij het opstarten van een tuinontwerp. Zo leren we je hoe je gebruik kunt maken van de kavel functie waardoor je eenvoudig een luchtfoto en gemeentelijke kaart in de tool upload om op deze exacte afmetingen te kunnen tekenen.

Bijgebouwen tekenen

 • Nadat we jouw kavel in de tekentool hebben geüpload, is het tijd om aan de slag te gaan met de vaste kenmerken die jouw kavel heeft. Denk hierbij aan bebouwing, een tuinhuis of een carport. We laten je zien hoe je muren in een tuinontwerp tekent waarbij je op de centimeter nauwkeurig kunt werken. Om een gedetailleerd beeld te krijgen van jouw huidige tuin, vertellen we hoe jij de juiste materiaalkeuzes maakt en toepast op het tuinontwerp.

Tekening opbouwen

 • Nu het geraamte staat van jouw tuinontwerp is het tijd voor het échte werk. De opbouw van jouw tuintekening. Wij adviseren om jouw tuinontwerp te starten vanuit het hoofdgebouw. Los van het ontwerpen zelf, leren wij je ook om na te denken over het ontwerp in combinatie met de producten die je gaat gebruiken. Hou bijvoorbeeld rekening met de afmeting van jouw bestrating zodat je met hele stukken uit kunt komen en veel zaagwerk kunt voorkomen. Daarnaast laten we zien hoe je bijvoorbeeld het gazon, split en grond kunt intekenen.

Erfafscheiding tekenen

 • Jouw online tuinontwerp is nu opgebouwd vanuit de woning met oppervlakken, verharding, halfverharding, gras en borders. Vervolgens is het tijd om de erfafscheiding te ontwerpen. In onze tekentool zijn er veel mogelijkheden wat betreft een erfafscheiding. Op deze manier is het voor jezelf fijn om te zien welke erfafscheiding het beste past bij jouw online tuinontwerp. Denk hierbij aan hekwerk, hagen, leilinde en nog veel meer. Vervolgens laten we je ook zien hoe je een border maakt met de juiste beplanting.

Tekening printen

 • Ben je tevreden over jouw tuinontwerp? Dan gaan we het ontwerp uitprinten en/of delen. Het delen van een tuinontwerp kan op veel manieren en op verschillende formaten zoals A4, A3, A2 en A1 papier. Dan is het ook nog belangrijk om de juiste schaal aan te houden zodat alles in verhouding blijft. Het delen kan met iedereen. De ontvanger kan zonder een inlog de gedeelde print zien in zijn e-mail als 3D tekening.

Tuinontwerp presenteren in 3D

 • Een van de meest gewaardeerde en gewilde functionaliteiten van ons online tuinontwerp programma is het 3D-aanzicht. In onze online introductiecursus tuinontwerp laten we je daarom ook zien hoe je hier optimaal gebruik van maakt. In onze 3D-functie zit ook de First Person Camera. Met deze tool loop je echt door jouw tuinontwerp heen zodat je het ontwerp gedetailleerd kunt bekijken.
Online cursus tuinontwerpen in een notendop

De cursus tuinontwerp op jouw tempo

Het voordeel van een online training is duidelijk: je kunt wanneer en waar je wilt beginnen met de cursus. Doe direct mee met tekenen of bekijk de cursus eerst op je gemak en begin op een later moment zelf met ontwerpen. Aan jou de keus! De inhoud van de online cursus is vergelijkbaar met de dagworkhops die garDsign al jaren aanbiedt.

We doorlopen onder meer de functies van de tool, instellingen en opties vanaf de start van een tuinontwerp. Je leert meer over hoe je sfeer creëert met verlichting, waarom de zichtlijnen in de tuin belangrijk zijn en hoe je speelt met hoogteverschillen. In alle rust kijk je met ons mee. Nog een voordeel? Je kunt de online cursus natuurlijk ook met meerdere mensen volgen.

De basis van het online tuinontwerp in één cursus

In onze online introductiecursus tuin ontwerpen leren we jou de basis van het digitaal ontwerpen met de garDsign-tools. In deze cursus nemen we je in een rustig tempo mee in de stappen die je doorloopt bij het ontwerpen van een tuin. De cursus is volledig online. Je kunt de cursus dus volgen wanneer het jou past en de cursus hervatten wanneer jij wilt.

5 redenen om te kiezen voor de online garDsign-cursus

 • Je leert stap voor stap hoe je digitaal een droomtuin tekent.
 • Je leert op je eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt.
 • De heldere instructievideo’s zijn voorzien van ondertiteling.
 • De online cursus wordt voortdurend voorzien van updates met uitleg over de nieuwste functionaliteiten.
 • We bieden twee online cursussen: de basiscursus tuinontwerpen voor particulieren en de professional versie voor hoveniers en gevorderden.
Leaf5Leaf6